Smittesporing av tuberkulose i fire barnehager

En person som er smittet av tuberkulose har vært på jobb i flere barnehager i Kristiansand i perioden 18. august til 17. september. Foreldre og foresatte i de aktuelle barnehagene er informert.

Styrk Vik 4.jpg

Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik (foto: Anne-Lise Norheim)

– Tuberkulose er ikke spesielt smittsomt, og det smitter normalt kun til de nærmeste ved at man puster inn bakterier fra lufta. Den som har vært i kontakt med en person med tuberkulose i smitteførende periode i mer enn åtte timer bør testes, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik. – Testen er en enkel blodprøve av typen IGRA som tas på sykehuset. Det er ikke nødvendig å være hjemme mens man venter å prøvesvar. Fordi det har gått såpass mange uker sidene eksponering er det tilstrekkelig at det bare skal tas en blodprøve en gang.

Han understreker at alle blir friske av tuberkulose i Norge.

– Det er viktig å sjekke de gruppene som har vært eksponert for smitte for å fange opp eventuelle smittede og behandle disse. Kommunens smittesporingsteam har kontaktet nærkontakter, husstandsmedlemmer, venner og familie av den smittede personen, sier Vik.

Barnehagene som er berørt er: Tunballen barnehage, Solkollen barnehage på Hellemyr, Møllestua barnehage og Solkollen barnehage. 

Kontakt for media: 

Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik, 46 93 16 86
Ved generelle spørsmål om tuberkolose, kontakt vaksinasjonskontoret@kristiansand.kommunne.no