Smittekarantene for de under 18

Barn og unge kristiansandere under 18 år må i smittekarantene også hvis de er «øvrig nærkontakt» – for eksempel klassekamerat – til en smittet.

NB: Denne nyhetssaken ble publisert 20. desember 2021.

Fra og med 8. januar 2022 gjelder ikke karantenevedtaket lenger. 


Publisert 20. desember:

Fra før er det en nasjonal regel om 10 døgns karantene for alle som bor sammen med en smittet. Den gjelder også de under 18 år. Men det har ikke vært krav om karantene hvis de under 18 har vært «øvrig nærkontakt» (for eksempel klassekamerat eller lekekamerat) til en smittet.

20. desember vedtok formannskapet en lokal smittekaranteneregel som gjelder ved slik smitte også for de under 18 år i Kristiansand. I praksis betyr det for eksempel at barn og unge som har smitte i barnehage, SFO og skole heretter skal i karantene.

Saken i formannskapet

Den lokale karanteregelen gjelder fra og med 21. desember og til og med fredag 7. januar 2022. Karantenen varer i 7 døgn. Det blir mulig å teste seg med en test etter 3 døgn. Hvis den er negativ, er det anledning til å gå tilbake til skole/barnehage etter 3 døgn. Men karantenen gjelder på fritiden helt til det har gått 7 døgn.  

Vedtaket ble gjort mot FrPs stemme.

Saken ble fremmet for formannskapet for å få ned smittebelastningen i Kristiansand.

I møtet fortalte kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik at det er 1928 smittede i Kristiansand de siste to ukene, 1083 av dem i forrige uke. Han fortalte også at 1/3 av de som smittes er i alderen 0-18 år. Han forventer også stigene høye innleggingstall på sykehus de kommende ukene, hvis ikke det gjøres noe lokalt for å bremse utviklingen.

- Det er nødvendig å få ned den totale smittebelastningen. Hensikten er å kunne sikre nødvendige lovpålagte tjenester både i kommunen og på sykehuset. Det er høyt smittetrykk og sykefravær, og mangel på vikarer. Spredningen er nå slik at vi forventer å møte smitteførende personer når vi treffer folk, og omikron er i ferd med å overta. Vi må følge med hvordan det utvikler seg, og kommer fortløpende til å vurdere forlenging. Hvis det er behov for å oppheve forskriften tidligere, vil vi gjøre det, sa kommuneoverlegen.