Sjetteklassinger tegnet framtida

I vår inviterte miljøvernenheten alle skolene i Kristiansand til en tegnekonkurranse. Vi ønsket å se deres visjoner for en grønnere framtid i sitt nærområde.

Vinnerbilde tegnekonkurranse.PNG

Vinnertegningen ville fylle på med planter, fjerne trafikken og bruke innovative søppelroboter på Vågsbygd senter.

Til sammen kom det inn 46 flotte tegninger fra Karuss skole, Samfundets skole sentrum og Hånes skole. Konkurransen var retta mot 6.-klassinger.

Elevene har tatt utgangspunkt i et element i sitt nærområde, og sett for seg hvordan dette kan bli i framtida. 

Et grønt og bilfritt Amfi Vågsbygd

Vinnertegningen er laget av Kaja, Malin og Kristine B i 6. klasse ved Karuss skole i Kristiansand. De har tegnet en fargerik og flott tegning av Amfi Vågsbygd og området rundt. På taket har senteret fått en grønn park med trær og blomster som tiltrekker seg insekter. Området rundt senteret er også blitt et grønt og fint sted hvor folk kan gå tur. De har fjernet veier og parkeringsområder til fordel for rullende fortau med benker som menneskene kan bruke til transport. Ikke minst er det rent og pent på grunn av de innovative søppelrobotene.

Denne tegningen viser at man kan oppnå mye ved hjelp av moderne teknologi og gjeninnføring av natur i urbane områder. Vi synes det var spesielt gøy at de har tenkt så nytt om transport, slik at man kan fjerne biltrafikk fra lokalområdet.

Dette sier de selv om tegningen: – Vi har ikke biler som lager CO2, istedenfor har vi elektriske rullende fortau med benker, og tak med solceller som driver fortauet. Vi har også roboter som er laget av resirkulert plast. De er programmert til å plukke opp søppel og drives av solcellepaneler. Og siden vi kutter masse trær, har vi masse planter på alle hus i byen”.

Både optimistiske og bekymra tanker om framtida

Mange av tegningene viser grønne områder, trær, grønnsakshager, bievennlige blomster og kompakte bomiljø med miljøvennlige kvaliteter. Flere av elevene er bevisste på å ta vare på de pollinerende insektene, bruke fornybar energi, som solceller, og legge til rette for sykling eller «flygende kjøretøy». Enkelte tegninger bærer også preg av bekymring omkring klima og miljø. «Vi er på vei mot fortapelsen» skriver den ene innsenderen.

barnetegning 1.PNG

Barnetegning 2.PNG

Her er et par av tegningene fra konkurransen, som viser hvordan barna tenker seg framtida kan bli.

Bytur på Vitensenteret og bærekraftsenteret

Premien til vinnerklassen fra Karuss skole, var en tur til byen på besøk til både Vitensenteret og det nyoppstarta Bølgen bærekraftsenter. De spreke barna sykla frem og tilbake til byen.

På Vitensenteret fikk barna prøve seg på å lage hårvoks og hudkrem. På bærekraftsenteret fortalte Nina Tveit fra demokratienheten i kommunen, om hvordan og hvorfor barn bør medvirke, og hvilke lover som sier at barn skal ha mulighet til å komme med sin mening.

Elevene ble utfordert til å finne alle de 17 bærekraftsmålene som var spredt rundt på Bølgen. Deretter fikk de komme med eksempler på tiltak for å nå hvert mål.  

Bærekraftsmålene.png

På Vitensenteret kan en også spille bærekraftsleken. Foto: Anne Line Gangså Tørresen.

Tekst: Elin Osnes Strand