Parkvesenet blir enda grønnere

Parkvesenet overtok klipping av rabatter fra ingeniørvesenet sommeren 2020. Foran årets klippesesong måtte utstyret for å klippe kommunens rabatter fornyes. Da ble den første fjernstyrte elektriske rabattklipper på Sørlandet ble kjøpt inn.

Fokus på miljøet

Fokus på miljøet og på sikkerheten for de som opererer maskinen skulle ivaretas. Tidligere har det vært utfordringer med steinsprut fra klippeutstyret. Samtidig som det er stor slitasje på rygg og maskiner da tungt utstyr skal opp og ned fra kantsteinen som gjerne er 18 cm høye.

 – Vi i parkvesenet har fokus på bærekraft for miljøet, forklarer Eivind Drivenes. Videre forklarer han at for å best ivareta sikkerhet med klippingen er det viktig å ha utstyr som klipper som en vanlig plenklipper, det vil si med loddrett drivverk og ikke horisontalt. Med den nye rabattklipperen er det liten fare for steinsprut, den er fjernstyrt og klatrer lett opp på rabattene selv, og den er mer støysvak enn motoriserte klippere. Klipperen ivaretar dermed både HMS-krav, siden den er tryggere og trenger ingen løfting, og den er bedre for miljøet siden den er stillegående og ikke bruker bensin.

IMG_0630 red i bilder.jpg

Gustav Drivenes, Eivind Drivenes og Tobias Hoven var ute i dag med den nye elektriske rabattklipper.

Ny varebil

Nest steg ble ny varebil. Da vi også måtte ha en ny bil var valget enkelt: Elektrisk varebil hvor vi kjører klipperen inn i lasterommet. Med i bilen er elektrisk kanttrimmer og løvblåser for å gjøre den siste finpussen på rabattene. Alt sammen lades samtidig før neste arbeidsdag forteller Eivind Drivenes.

Tommelen opp

Det å ha en velstelt rabatt gjør noe med førsteinntrykket i boligområdene. Føreren Tobias Hoven har på seg sin “Vi kjører grønt i Kristiansand” t-skjorte, og forteller at når de arbeider med den fjernstyrte klipperen får de mange positive kommentarer fra innbyggere, og en forespørsel om å få lov til å styre fra mindreårige (de får nei til svar). 

– Det er mange som gir “tommelen opp” når vi holder på sier Gustav Drivenes, som synes ikke det var vanskelig å lære å styre klipperen med joysticken som ligner på en radiostyrt bil.

Parkvesenet kjøper inn store mengder småutstyr som kanttrimmere, løvblåsere, hekksakser med mer hvert år. For 2021 er mer enn halvparten av det innkjøpte utstyret elektrisk. Eivind Drivenes regner med at det er 30 mennesker i sving for å klippe plen, rabatter og kanter i Kristiansand kommune i sommer.

Klikk her for å se video av klipper fra leverandøren

 

 

Foto og video: Kristiansand kommune, Karen Klausen