Nytt kultursenter på Nodeland

Offisiell åpningsfest er torsdag 25. november og det er kun 40 billetter igjen. Ønsker du å bli med på åpningsfesten kan du hente gratis billett på innbyggertorget på Nodeland mellom klokke 08.00 og 15.30.

Sygna kultursenter foto Tor Helge Svendsen.jpg

Sygna kultursenter ligger på Nodeland og her kan du leie lokaler til øving, dans, konserter, forestillinger, møter, konferanser og andre arrangementer. Foto: Tor Helge Svendsen 

Sygna er et nyrenovert og moderne kultursenter på Nodeland. Her kan alle som ønsker leie lokaler til øving, konserter, forestillinger, møter og konferanser.

Vegg i vegg med innbyggertorget og biblioteket på Nodeland ligger et helt nytt kultursenter. Bygget var opprinnelig gymsalen til Songdalen ungdomsskole som nå har blitt renovert. Nå står et flunkende flott nytt bygg klart til bruk som rommer konsertsal, øvingsrom, dansesal og lokale til konferanser og møtevirksomheter.

Renoveringen startet 1. juli 2020 og bygget ble ferdigstilt i uke 42 i 2021. Eiendom i Kristiansand kommune har nå overtatt bygget som har fått navnet Sygna kultursenter. 

– Elven Sygna renner gjennom Songdalen og Søgne og er en slags nerve i området. Navnet passet derfor bra til det nye kultursenteret for det gir innbyggere muligheten til å komme å oppleve kultur, konserter, dans og litteratur i nærmiljøet. Fra tidligere kommunale undersøkelser vet vi at innbyggere har syntes at kulturtilbudet på Nodeland har vært for dårlig. Med Sygna kultursenter har de nå tilgang til veldig gode lokaler til både øving, konserter og andre kulturopplevelser og hvem som helst kan leie bygget, sier leder for kulturarena Pål Magne Steinsland. 

Les mer om byggets fasiliteter og utleiemuligheter

Drives av frivillige lag og foreninger 

Sygna kultursenter skal drives i samhandling med frivillige lag og foreninger. De står for program og rekruttering mens kulturarena i kommunen har ansvar for det administrative.

– Vi har samarbeidsgrupper med representanter fra frivillige lokale lag og foreninger som står for å programmere kulturinnholdet. De skal også sørge for at det blir god rekruttering og bidra til at det blir et godt organisert kulturliv i kultursenteret. Samarbeidsgruppene er svært sentrale i videre utvikling av Sygna og de har fått opplæring i å håndtere lyd, lys og tekniske ting som Sygna har, sier Steinsland.

Inviterer til åpningsfest 25. november

Kultursalen.jpg

Åpningsprogrammet arrangeres i selve hjertet i Sygna som er kultursalen i 1. etasje. Kultursalen har plass til 250 mennesker og langs veggene er det gjenbrukt betong som opprinnelig var ytterveggen til den gamle gymsalen. Foto: Liv-Unni Tveitane 

For å markere det nye, flotte bygget inviterer Kristiansand kommune til offisiell åpningsfest torsdag 25. november. Arrangementet er åpent for alle. 

Program

Kl. 17.00: Dørene åpnes og det blir servert et glass med mineralvann fra baren. Mulighet til å gå rundt og se hvordan Sygna kultursenter har blitt.  

Kl. 18.00: Åpningsprogrammet starter.  
Ordfører Jan Oddvar Skisland står for snorklipping.  
Deretter blir det taler og variert kulturprogram med innslag av teater, kor, korps og blues og rock. I tillegg vil det nye flygelet bli tatt i bruk. 

Gratis billetter 

Ønsker du å bli med på åpningsfesten kan du hente gratis billett på innbyggertorget på Nodeland mellom kl. 08.00-15.30. Billettene kan hentes fra og med 15. november og det er førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.  

Om bygget 

Sygna kultursenter består av to etasjer og en kjeller på til sammen 2085 kvadratmeter og har en kostnadsramme på 62 millioner kroner.

Bygget var opprinnelig den gamle gymsalen til Songdalen ungdomsskole som nå har blitt renovert. I byggeprosessen har det blitt benyttet gjenbrukte materialer fra gymsalen hvorav den gamle parketten har blitt brukt til lyddemping i øvingsrommene som ligger i underetasjen. Bygget er i massivtre og limtre og det er BMG Arkitekter som står bak utforming og materialvalg for Sygna.  

Hovedentreprenøren er HSH og Sygna var blant de nominerte i Årets byggepris. Renoveringen startet 1. juli 2020 og 10. september 2021 overtok Eiendom i Kristiansand kommune bygget. Endelig sluttdato for bygget var i uke 42 i 2021.  

Kontaktperson 

Leder for kulturarena, Pål Magne Steinsland, mob: 98 21 17 30