Nå må vi stoppe smitten før den stopper oss

Smitten øker i Kristiansand og oppfordringen fra ordfører, kommunedirektør og assisterende kommuneoverlege er klar: Nå må vi alle gjøre en innsats for å følge smittevernreglene.

Pressekonferanse 19 februar.jpg

Dagens pressekonferanse ble tegnspråktolket på direkten. Foto: Marte Krogstad, Kristiansand kommune 

Ordfører Jan Oddvar Skisland, kommunedirektør Camilla B. Dunsæd og assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton deltok på pressekonferansen. Den ble tegnspråktolket og sendt direkte på Facebook.

Her er lenke til direktesendingen.

– Nå øker smitten i Kristiansand. Vi er nødt til å få stoppet smitten før den stopper oss. Vi er nå på nivå tre og står i fare for å gå opp til nivå fire, av totalt fem nivåer, sier kommunedirektør Camilla B. Dunsæd. – Den eneste måten vi kan unngå mer smitte på er at vi alle klarer å overholde tiltakene som gjelder nå. Tiltakene som gjelder er blant annet:

  • Hold avstand og hold deg hjemme når du er syk
  • Reduser antall personer du har kontakt med
  • Vær sammen med få personer i sosiale sammenhenger (maks. fem gjester privat)
  • Jobb hjemmefra, så fremt det er mulig 

Virksomheter og aktiviteter som kan holde åpne er særlig ansvarlige for å hjelpe folk å holde avstand. Kommunen går i direkte dialog med disse i dag for å bli enige om hvordan de kan forebygge smitte best mulig.

– Vi er på et vippepunkt

– Kristiansand er nå den storbyen i Norge som har nest mest smitte per innbygger og vi er dermed på et vippepunkt. I februar har vi totalt hatt 243 smittede så langt, 24 av disse smittetilfellene er nye i dag (fredag 19. februar). Det er høyeste registrerte antall smittede på en dag, sier assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton. På spørsmål om vi har fått det muterte viruset til Kristiansand svarte Hilton at vi har hatt tre tilfeller tidligere i år, men at disse tilfellene ble raskt isolert og kontrollert.

– Nå venter kommunen på prøvesvar fra ytterligere ti prøver som er sendt inn til analyse på grunn av mistanke om mutert virus. Svaret på dette kommer først i neste uke. Hun understreker at alle må gjøre en innsats for å følge anbefalte nasjonale og lokale tiltak, slik at vi unngår å stenge ned ytterligere.

Graf.png

Vinterferie og lokal forskrift

Formannskapet vedtok onsdag en egen lokal forskrift som setter konkrete krav til utelivsbransjen og treningssentre.

– Nå er det snart vinterferie og vi vet at mange har planer om en rekke aktiviteter enten de blir i Kristiansand eller reiser bort eller til fjells. Det er ekstra viktig at vi følger de anbefalingene og retningslinjene som vi har i vinterferien. Utviklingen som har vært i det siste er såpass dramatisk at hvis vi ikke får snudd dette i løpet av neste uke er vi helt nødt til å ha strengere tiltak enn det vi har hatt til nå, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til for eksempel hytta i vinterferien.

Oslo har vært stengt lenge, Bergen, Trondheim og Stavanger har hatt ulike tiltak. Kristiansand har til nå hatt lavere smitte enn andre storbyer, men nå øker smitten.

Vi har en sjanse til å unngå at vi må stramme enda mere inn dersom vi alle blir fortsetter å være flinke til å holde avstand.

– Nå må alle ta ansvar for seg selv og ta ansvar for hverandre for nå er vi en situasjon hvor vi virkelig må vise at vi klarer å bidra til å få snudd den utviklingen som er, understreker Skisland