Mange hadde vaksinespørsmål

Lørdag og søndag opplevde legevakten stor pågang fra helsepersonell som hadde spørsmål knyttet til AstaZeneca-vaksinen. Det har ført til ventetid, men situasjonen er under kontroll og ytterligere ressurser kan kalles inn.

Legevakten har god dialog med Sørlandet sykehus og det er avklart hva som skal gjøres med pasientene som kommer med disse symptomene.

FHI gikk lørdag ut med informasjon der de ber personer som er vaksinert med AstraZeneca de siste 14 dagene, og som opplever økt sykdomsfølelse med flere blå flekker (hudblødninger) mer enn tre dager etter vaksinasjon, om å oppsøke legevakt eller fastlege umiddelbart.

Les informasjonen fra FHI her

Lav terskel

- Vi har hatt veldig lav terskel for å be helsepersonell med de aktuelle symptomene komme til legevakten for legevurdering. Vi har hatt om lag 50 telefoner fordelt på i går og i dag knyttet til dette, sier enhetsleder Liv Solveig Torsøe.

20 av dem som ringte i denne forbindelse lørdag ble bedt om å komme til legevakten, og om lag halvparten ble henvist videre til sykehuset, sier Torsøe.

Søndag ved 16-tiden hadde legevakta talt 26 telefoner knyttet til AstraZeneca i løpet av dagen, og 13 av personene er bedt om å komme til legevakten.

Spørsmålene knyttet seg til symptomer som beskrevet i informasjon fra FHI, for eksempel økt sykdomsfølelse og flekker som følge av blødninger i huden.

Lang ventetid

Spesielt fra om lag klokka 15 og utover ettermiddagen og kvelden lørdag ringte flere med bekymringer knyttet til reaksjoner på vaksine. På grunn av lengre samtaletid for avklaring av situasjon og økt pågang, ble ventetiden på telefonen lang, sier Torsøe.

For å håndtere situasjonen som oppstod lørdag ble det satt inn ekstra sykepleieressurser på telefonen på ettermiddag og kveld. Dette reduserte ventetiden og situasjonen begynte å normalisere seg fra 20-21-tiden.

Kristiansand kommune gikk ut med en oppfordring i saken lørdag

God dialog med sykehuset

- Legevakten har hatt god dialog med Sørlandet sykehus, og vi har hatt lav terskel for å ta inn pasienter med symptomer og lav terskel for å sende videre til sykehuset, understreker Torsøe.

De andre om har ringt inn med spørsmål om reaksjoner etter vaksinen, har blitt rådet til å følge nøye med på utvikling av symptomer, og eventuelt kontakte sin fastlege eller ta en ny kontakt med legevakt ved forverring.

Tar innringere på alvor

Søndag formiddag har det vært stor pågang på telefonen fra om lag klokken 9 og frem til klokken 12.

- Det ser ut som situasjonen har roet seg litt nå, sier Torsøe ved 15-tiden søndag.

Hun sier situasjonen er tatt på svært stort alvor.

- Vi tar dette på største alvor og følger med på utviklingen. Når det gjelder videre vaksinering så vil kommunen følge nasjonale anbefalinger videre, og er spent på hva det vil bli, sier hun.

Kontakt for media  

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
91 35 36 90