Må vente lenger på smittehjelp

Innbyggere i Kristiansand må nå vente lenger enn ønskelig på hjelp fra kommunens smittesporere. Årsaken er stort press på tjenesten. 

-Innbyggere med positiv koronatest må vente lenger på at smittesporerne tar kontakt enn det som er ønskelig. Det beklager vi, sier vakthavende kommuneoverlege Viggo Lütcherath. 

Dersom du har testet positivt på en hurtigtest, skal du registrere deg på nett med sikker identifikasjon. Du kan registerere både deg selv og andre. Registreringen går rett til kommunens smittesporere. 

Registrer deg her

Du må straks gå i isolasjon hjemme. Du må også ta en PCR-test hos testsenteret eller hos din fastlege.  

Bestill PCR-test her

Når du har registrert deg, får du en SMS som med informasjon om hvordan du registrerer nærkontakter og husstandsmedlemmer.  

Mer informasjon om hva du, husstandsmedlemmer og andre nærkontakter skal gjøre ved positiv selvtest

Opp til to døgn venting

Smittesporerne ringer deg med informasjon, så snart de har mulighet, på det nummeret du har oppgitt i registreringen. Ventetiden er lang. Det kan ta to døgn før de tar kontakt.  

-Det er et enormt press på smittesporingen nå. I tillegg til at antallet smittetilfeller er svært høyt, er smittesporing ved mistanke om omikron mer arbeidskrevende, sier Lütcherath. 

Kristiansand kommune fortsatte i helgen arbeidet med å skaffe flere personer til å drive smittesporing og finne ledige lokaler til å gjøre jobben. Allerede nå i helgen er antallet smittesporere på jobb like høyt som da smittesporingen var på det hittil mest krevende i vår.  

-Vi må altså øke opp til et høyere nivå enn vi tidligere har vært i pandemien, og dette kommer på topp at av at helse- og omsorgstjenester fra før er presset, sier Lütcherath. 

Press på alle tjenester

Helse- og mestringsdirektør Brede Skaalerud gikk ut fredag ettermiddag med informasjon til innbyggerne om at organisasjonen er satt til gul beredskap, og at enkelte tjenester er redusert.  

Lütcherath understreker at det er en krevende jobb å være smittesporer, og at det er viktig at folk forstår at det tar noe tid å gi nye medarbeidere nødvendig opplæring.  

-Du skal ha mye kunnskap om viruset, du skal kunne hjelpe folk i vanskelige og uventede situasjoner med gode råd, og du skal håndtere en rekke systemer for registrering og rapportering. De gjør en fantastisk jobb, sier Lütcherath. 

Arbeidet med å øke kapasiteten på smittesporing pågår i helgen, og fortsetter for fullt mandag.  

Kontakt for media

Vakthavende kommuneoverlege
Viggo Lütcherath
99 23 66 06