Rundt 200 elever fra Knuden - Kristiansand kulturskole viser frem sine verk blant trolske og fantasifulle skapninger i årsutstillingen «Ville vetter og Vise vesen» på Sørlandets kunstmuseum.

knuden-kristiansand-kulturskole-arsutstilling-2021-skmu.JPG

På Sørlandets kunstmuseum kan du blant annet se disse to figurene som er laget av kunstelever ved kulturskolen. Foto: Peter Martin Jönsson 

I utstillingen som er åpen for publikum frem til søndag 2. mai, får vi se troll og særegne figurer med stor personlighet. Til sammen med flotte elevarbeider innen akvarell, digitalmaleri og animasjonsvideo skaper årsutstillingen et variert og spennende visuelt uttrykk.

Ulike materialer og teknikker

Kunstelevene fra Knuden har gjennom skoleåret jobbet med ulike materialer og teknikker for å skape uttrykksfulle troll, vetter og vesen.

– Med hjelp av leire, bonsaitråd, gamle klær, og gjenbruksmaterialer av alle slag blir det figurer med sjel, sier Brith Helland Hagen, initiativtager for trolloppgaven og kulturskolelærer i visuell kunst ved Knuden - Kristiansand kulturskole.

Hvordan troll ble til en hel magisk verden av pappkasser og gjenbruksmaterialer

knuden-kristiansand-kulturskole-arsutstilling-2021-skmu-2.JPG

Foto: Peter Martin Jönsson

Over 160 skapninger har sett dagens lys med hjelp av om lag like mange elever fra hele kommunen i alderen 8 – 18 år ved kulturskolen. Figurene består av tre deler: hode, hender og føtter formes i leire, kropp monteres med bonsaitråd og klebebandasje og så kommer bekledning og stæsj.

– Prosessen har vært veldig gøy, og til tider litt vanskelig også, spesielt å få figurene til å stå. Men med store føtter og en svans å støtte seg mot har det gått fint, fortsetter Helland Hagen.

knuden-kristiansand-kulturskole-arsutstilling-2021-skmu-5.JPG

Foto: Peter Martin Jönsson

Det som startet med troll, har vokst til å bli en hel verden. Plutselig oppsto idéen blant lærere og elever om at figurene trengte et sted å bo. Dermed var pappkasse-eventyret i gang. Det er ikke bare elever som bidratt til utstillingen. Lene Dalgård, fagleder for visuell kunst på Knuden, forteller at også foreldre hjulpet til.

– Elever, foreldre og lærere har vist et fantastisk engasjement. Spesielt nå med tanke på koronaen når gruppeundervisningen ikke har kunnet gå som normalt. Prosjektet har vært preget av overskuddsenergi og skaperglede. Som en av lærerne sa; oppgaven burde egentlig komme med en advarsel: dette er svært avhengighetsskapende, ler Dalgård.

Hun forteller videre at foreldre har bidratt til å gjøre ferdig troll og bygge boliger hjemme med sine barn. Banankasser fungerer kjempefint som utgangspunkt for en trollbolig, og yoghurtbegere, fyrstikkesker, korker og lokk får plutselig nytt liv som stol, veggur, blomsterpotter og bord.

Det er lov å være stolt

knuden-kristiansand-kulturskole-arsutstilling-2021-skmu-3.JPG

Foto: Peter Martin Jönsson

Temaet i utstillingen sørger for at elevene kan utfolde sin kreativt individuelt samtidig som arbeidet inngår i et fellesskap som inspirerer. Ved å få stille ut på denne måten, får elevene sett arbeidet sitt i en større sammenheng og får en forståelse for hvordan vi kan skape en helhetlig opplevelse.

– Årsutstillingen er en formidling av det vi på jobber med i Visuell kunst på Knuden, men fremfor alt er det en del av undervisningen. Når elevene jobber lenge med å utvikle et prosjekt, er det viktig at dette blir vist frem på en god måte slik at elevene kan kjenne på stolthet over det de har oppnådd. Vi håper at så mange som mulig tar turen innom Sørlandets kunstmuseum og får med seg denne utstillingen. Den har blitt noe helt for seg selv. Detaljer i trollboliger og tilbehør må bare studeres på nært hold i denne utstillingen, avslutter Dalgård.