Klart for Miljøuka 2021!

Fra 27. september til 3. oktober går Miljøuka av stabelen. – Vi gleder oss til en ny, lærerik og inspirerende miljøuke, hvor årets tema er bærekraftig mat, sier Elizabeth Rojas, koordinator for uka.

Miljøuka 2021 - 2.jpg

Ordfører Jan Oddvar Skisland (t.h.), kommunalsjef for klima og arealutvikling Knut Felberg og koordinator for Miljøuka Elizabeth Rojas, gleder seg over at Miljøuka nå  endelig kan arrangeres, etter at pandemien satte en stopper for den i juni.  Foto: Kari Anne Candasamy.

Miljøuka skulle etter planen blitt arrangert i juni, men måtte på kort varsel utsettes på grunn av pandemien. Nå er arrangørene klare for ny innsats, etter at det har blitt jobbet med å flytte arrangementer og få på plass mange nye arrangementer.

I år er temaet bærekraftig mat, og mange bidrar for å dele kunnskap og erfaringer om dette viktige temaet.  

– Vi er glade og takknemlige over at så mange ønsker å være med. Dette viser at arrangørene virkelig er motiverte til å være med oss i kommunen for å levere en kraftfull miljøuke, som kan bidra til at vi blir flinkere til å spise og leve mer bærekraftig, sier Rojas. 

Dette er Miljøuka

– Miljøuka er en sammensmeltning av mange forskjellige arrangementer, der temaer knyttet til klima og miljø fremheves. Den bærende tanken med Miljøuka, er å legge til rette for ulike arenaer som kan skape en god dialog med lokalsamfunnet. Miljøuka er et viktig kontaktpunkt mellom kommunen og befolkningen, der kommunen utøver en viktig rolle som samfunnsutvikler, sier Rojas.   

Bli med på Miljøuka du også! 

– Vi inviterer alle innbyggerne til å delta på de mange interessante og spennende arrangementene som skjer under Miljøuka 2021, oppfordrer ordfører Jan Oddvar Skisland. – Miljøuka gir oss alle en fin anledning til å være sosiale og samtidig lære hvordan vi kan omstille oss. Jeg gleder meg stort til Miljøuka, og ikke minst til åpningsarrangementet på mandag 27. september. 

Du kan se alle arrangementene som skjer under uka i kalenderen på Miljøukas nettside.

Åpning og utdeling av miljøpris

Miljøuka åpnes av ordfører Jan Oddvar Skisland, mandag 27. september kl. 17 på Scandic hotell Bystranda. På programmet står også utdeling av kommunens Miljøpris ved juryleder Ole Magne Omdal.

Vil du være med på åpningen, kan du melde deg på her. 

Les hele programmet for åpningsarrangementet her 

17:00 – 17:20 Registrering, mat og konsert med KRS SOUL STEW!

17:20 – 17:25 Offisiell åpning av Miljøuka - ved Jan Oddvar Skisland, ordfører.

17:25 – 17:35 Miljøprisen deles ut av Ole Magne Omdal, leder for by- og stedsutviklingsutvalget og leder av juryen for Miljøprisen, og ordfører Jan Oddvar Skisland.

17:35 – 17:40 Introduksjon og innledning – ved Elizabeth Rojas klima- og miljørådgiver og koordinator for Miljøuka, og Mette Nygård Havre leder folkebevegelsen Spis opp maten, forfatter foredragsholder og daglig leder i Grønne Verdier.

17:40 – 18:00 Det fortvilende paradokset: mens 680 millioner mennesker sulter, kastes en tredjedel av all mat - ved Anne Poulsen, nordisk direktør for Verdens matvareprogram.

18:00 – 18:15 Hvorfor trenger vi barna til å lære oss voksne om mat og bærekraft, om økologi i praksis og hva et bærekraftig matsystem er? - ved Andreas Viestad, faglig ansvarlig og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn.

18:15 – 18:25 Hva betyr bærekraftig mat for ungdommenene i Kristiansand og hvordan kan de bli flinkere til å ikke kaste mat? ved Joel Nziza, leder av ungdommens bystyre og ungdomsutvalget.

18:25 – 18:35 Bærekraftig mat og viktigheten av å redusere matsvinn og å tenke nytt - ved Trond Moi, anerkjent kokk og eier av Hos Moi.

18:35 – 18:45 Pause (kaffe og dessert).

18:45 – 18:55 Hva skal Kristiansand kommune prioritere når strategien for urbant landbruk utformes? - ved Aase Margrethe Hørsdal, parksjef i Kristiansand kommune.

18:55 – 19:05 Hvordan kan vi bedre utnytte naturressurser i matproduksjon på Agder og hva gjør Fylkeskommunen for å bidra til en mer bærekraftig matproduksjon? ved Mathias Bernander, leder av hovedutvalget for næring, klima og miljø i Agder fylkeskommune.

19:05 – 19:10 Det går`kje an å dyrke i den myra! Om bærekraftig matproduksjon på Brekkestø Hage ved Elin Eftevaag bak Brekkestø, lokal matprodusent.

19:10 – 19:20 Hva gjør Kristiansand kommune for å redusere matsvinn - ved Anne Line Gangså, miljørådgiver i Kristiansand kommune.

19:20 – 19:45 Panelsamtale ledet av Mette Nygård Havre.

19:45 – 20:00 Konsert med KRS SOUL STEW!

Geitmyra matkultursenter for barn stiller opp med en gjeng barn, som velkomstkomité med bugnende utstilling av ville vekster, korn, grønnsaker, sjømat, barn som kokkelerer og serverer noe snadder fra bålpanna.

Servering: bærekraftig og spennende middag! 

Vel møtt!

Smittevernstiltak:
Vi ber om at alle deltakere til enhver tid retter seg etter nasjonale og lokale retningslinjer for smittervern.
Dersom du er forkjølet eller har andre sykdomssymptomer, ber vi om at du holder deg hjemme.
Vi legger til rette for å kunne holde minst én meters avstand og har derfor plassbegrensning på dette arrangementet.
Mat blir servert på forsvarlig måte.

Om årets tema, bærekraftig mat 

Våre valg i matveien påvirker både klimaet, miljøet og helsen vår i betydelig grad. 

Produksjon av kjøtt og melkeprodukter medfører høye utslipp. For å redusere klimagassutslippene, fremme bedre helse og et mer bærekraftig samfunn, er det viktig å ta bevisste valg på hva vi spiser og hvordan maten blir produsert. 

Under Miljøuka har vi arrangementer som kan bidra til at folk får mer kunnskap om: 

  • å endre kostholdet – helst i retning av mer plantekost 
  • å kaste mindre mat 
  • å satse mer på kortreist mat og urbant landbruk 
  • å velge økologisk mat 
  • å fremme kunnskap om hvor stor betydning mat og matproduksjon har for livsbetingelsene på jorda. 

Vil bli best i landet på å ikke kaste mat

Knut Felberg, kommunalsjef for klima og arealutvikling, sier følgende: – Mesteparten av spiselig mat som kastes (matsvinn), stammer fra private husholdninger. Derfor er det du gjør hjemme hos deg selv et veldig viktig bidrag for å redusere det totale matsvinnet. Kristiansand kommune har som mål å bli best i landet på å ikke kaste mat som kunne vært spist. Vi håper at alle vil komme for å lære om hvordan og hvorfor det er viktig å bidra for å oppnå dette målet.  

Les mer om vårt mål om å bli best i landet på å ikke kaste mat som kunne vært spist. 

Takk til alle samarbeidspartnere som bidrar til arrangementer under Miljøuka 

Miljøuka er stolt over å samarbeide med mange gode lokale partnere for å gjennomføre årets arrangement.  

Dette er noen av organisasjonene vi samarbeider med under årets uke: 

Agder Fylkeskommune (ved Klimapartnere), Kvadraturforeningen, Økouka, Bærekraftsfestivalen, Strømmestiftelsen, Avfall Sør, Geitmyra matkultursenter, Odderøya museumshavn, Næringsklyngen for reiseliv-, kultur- og opplevelser på Sørlandet (USUS), Fremtiden i våre hender, lokallaget i Kristiansand, FN-sambandet i Kristiansand, Grønt Senter Teateret, Klimaalliansen, DNT Sør, Den Norske kirke,  Kristiansands frikirke og Næringsforeningen.  

Dette kan du lære mer om under Miljøuka  

Her kan du se arrangementene sortert etter tema.

Dyrke:

Blomstereng og belgvekster med feltarbeid / Hagesamling i pallekarmdyrkarlaget / Foredrag om plantebruk gjennom tidene og planters rolle i den moderne verden / Prøv deg som bybonde - bli med å høste på Kristiansand andelslandbruk / Fagsamling om økologisk grønnsaksproduksjon og Debio-sertifisering.  

Mat:

Mat på Torvet – bærekraftig og kortreist mat med bondens marked / Spis grønt uka! / Barnas lille smaksfestival / Økologisk pizzakurs for barn / Margit og Moi lager bærekraftig tradisjonsmat / Bærekraftig middag med Trond Moi / #greenweekchallenge. 

Aktiviteter:

Sykkellørdag / Sykkelparade / Fiksekveld med fikselauget / Såpekokekurs / Byttemarked for klær og sko / Plantebyttemarked / DNT Sør + BUA inviterer til spennende uteaktiviteter for barn og voksne / Ro- og fisketur rundt Odderøya / Undervanns safari med lånt dykkerutstyr på jakt etter spiselig mat under vann / Bærekraftsvandring: Walk for Water - fra Torvet til toppen av Odderøya. 

Arrangementer og utstillinger:

Lansering av Frøbanken med bytte av frø / Frokostmøte med tema «Fra søppel til mat – lokalt og globalt» / Foredrag om matsvinnarbeid i omsorgssektoren / Åpningsfest for Bølgen bærekraftsenter og klimaforedrag med Marius Gulbranson Nordby / Visning av filmen «Gunda» med innledning / Temakveld: Deilig er jorden – men hvor lenge? / Temakveld: Om gudstro, klimafrykt og fremtidshåp / Foredrag: Hva kan grønnere matglede på jobb gjøre for dine ansatte? / Kurs med Petter Gulli om klimakommunikasjon / Stand fra Avfall Sør: Hva er i restavfallet? / Foredrag: Hvordan påvirker vårt forbruk av tekstiler klima og miljø? / Fagsamling: Hvordan kan eiendoms- og byggebransjen bli mer bærekraftig?  

Strategier og debatt:

Teamsmøte: Hva må til for å nå Kristiansands klimamål? / Samtalepanel på Aladdin som streames: Klima på tvers – om økoteologi, økoetikk og økojihadisme. 

Entreprenørskap:

Introseminar: Bærekraft for småbedrifter / Informasjonsmøte: Om å lage spiselige tak / Webinar: Hvordan jobbe med mat og bærekraft / Workshop på zoom: Klimadult Norge rundt, om metoden nudging. 

All informasjon om Miljøuka

Du finner all informasjon om arrangementene på vår nettside, Facebookside og Instagram. Følg oss gjerne!

www.miljoukakristiansand.no

www.facebook.com/miljoukakristiansand

www.instagram.com/miljoukakristiansand/

Flere arrangementer streames, det er webinar og digitale foredrag, og det er påmelding til en del arrangementer med fysisk tilstedeværelse.

Kontakt

Koordinator for Miljøuka, Elizabeth Rojas, telefon: 99 10 74 15.
E-post: elizabeth.rojas@kristiansand.kommune.no