Hvordan gjøre luftkvaliteten i Kristiansand bedre?

Kristiansand står i fare for å ikke klare å overholde krav til luftforurensning. Derfor er det nå satt i gang et arbeid for å vurdere hvilke tiltak som kan gjøres for å bedre luftkvaliteten i Kristiansand.

Alena ved ovn.jpg

Alena Bohackova

Kristiansand står i fare for å ikke klare å overholde krav til luftforurensning. Derfor er det nå satt i gang et arbeid for å vurdere hvilke tiltak som kan gjøres for å bedre luftkvaliteten vår.

– Det er mye fokus på å redusere forurensning fra veitrafikk (veivask, støvdemping, piggdekkgebyr), men vi ser også at vedfyring ser ut til å være en større utfordring i Kristiansand enn først anntatt, forklarer miljø- og klimarådgiver Alena Bohackova fra Kristiansand kommune.  

Sammen med innbyggerne og andre aktører prøver kommunen nå å finne gode tiltak for å redusere forurensning fra vedgyring. Hun oppfordrer alle som har anledning til å hjelpe kommunen i dette arbeidet. 

Hva kan du selv gjøre for å holde lufta ren?  

Ifølge rådgiver, forskning og innovasjon Solvor Stølevik og miljø- og klimarådgiver Alena Bohackova fra Kristiansand kommune finnes det flere ting vi kan gjøre. – For det første kan man bytte ut sitt gamle ildsted, dersom den er bygd før 1998. Kristiansand kommune har en panteordning der du kan få 5000 kroner for å bytte ut et gammelt ildsted mot et nytt, i områdene Grim, Kvadraturen og Lund. Her kan du lese mer om pant for eldre ikke-rentbrennende ildsteder. 

Nå har du muligheten for å si din mening om hva vi kan gjøre for å redusere forurensning fra vedfyring, ved å delta i en spørreundersøkelse.

Delta på spørreundersøkelse om oppvarming av boliger

– Vi inviterer alle innbyggere i Kristiansand kommune til å delta i en spørreundersøkelse om oppvarming av boliger sier Solvor B. Stølevik, rådgiver i forskning og innovasjon i Kristiansand kommune.

– Ved å delta i spørreundersøkelsen har alle muligheten til å si sin mening om forskjellige oppvarmingsalternativer, med hovedfokus på vedfyring. I tillegg kan de mene noe om hvilke tiltak og virkemidler kommunen bør prioritere for å begrense forurensningen mest mulig, forklarer Stølevik.

Klikk på denne lenken for å delta i spørreundersøkelsen. 

Om NordicPATH

Undersøkelsen er del av forskningsprosjektet NordicPATH, som har som formål å skape smarte og bærekraftige byer med fokus på menneskene som bor i dem. Prosjektet ble lansert under Miljøuka i oktober, der kommunen inviterte innbyggerne i Kristiansand til å bli med i prosjektet for å løse lokale miljøutfordringer. Les mer om prosjektet her. 

Prosjektet har også laget en kort video som presenterer prosjektet

Webinar om vedfyring | Presentasjon av prosjektets første resultater

Her kan du se et lite glimt fra webinaret som ble avholdt tidligere i vår. Presentasjonen til Sonja Grossberndt er den som vises i denne korte filmen som ble spilt inn under det digitale møtet.