- Høye smittetall - god kontroll

Smittetallene i Kristiansand har vært høye denne uka, men det er god kontroll over smitteveiene og lite smitte med ukjent opphav. Derfor betegner kommuneoverlegen situasjonen som alvorlig men under kontroll.

Høye smittetall

- Vi har nå gjennomgått en uke med høye smittetall i Kristiansand kommune. Det høye antall smittede er knyttet til utbrudd på to serveringssteder. Samtidig er det en svært lav andel av smittede der vi ikke har avdekket smitteveien. Derfor har vi ikke har grunn til å mistenke noe særlig skjult smitte i befolkningen, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Han peker på at utbruddene samtidig viser hvor sårbart samfunnet er for smittespredning.

Alle må ta situasjonen svært alvorlig og bidra til at smitten ikke får bre seg.

- Vi har anbefalt alle som var gjester på restauranten Bellini i to bestemte tidsrom å gå i karantene og bestille time for testing.

- Vi har i dag utvidet tidsrommet for lørdag 02.01.2021 til å gjelde mellom klokken 12.00 - 19.30 siden ytterligere en smitteførende person har vært i lokalene i dette tidsrommet. De det gjelder har fått beskjed, sier kommuneoverlegen.

Det har vært en svært travel dag med testing og smittesporing på Kløvertun koronasenter i dag. Mye av arbeidet har handlet om smitteutbruddet på Bellini.

Ikke test for tidlig

Det kan ta noe tid fra vi utsettes for smitte og fram til tester blir positive. Derfor må det tas en test minst 5 døgn etter at vi var utsatt for smitte.

- Hvis testen tas for tidlig, vil det være behov for ny test.  Unntaket er hvis personen utvikler symptomer på sykdom, for i så fall skal testen utføres raskest mulig, sier kommuneoverlegen.

Obligatorisk registrering

Ved de to siste utbruddene har det vært krevende å komme i kontakt med gjester/deltakere på grunn av ufullstendig registrering. Kristiansand kommune oppfordrer derfor serveringssteder til å innføre en obligatorisk registrering av alle gjester på spisestedene.

Det vil si at gjester som ikke er villig til å la seg registrere med navn og telefonnummer heller ikke skal tilbys servering.

- Serveringsstedene vil få direkte informasjon om dette, sier direktør kultur og innbyggerdialog, Torbjørn Urfjell.

Avstand på isen

Vi har fått kommentarer om at folk ikke overholder smittevernregler omkring kunstisbanen KOMPIS. Det har knapt forekommet smittespredning utendørs av covid-19, men kommuneoverlegen oppfordrer sterkt til at alle smittevernregler overholdes - også omkring isbanen.

- Hold minst en meters avstand til alle som ikke tilhører din husstand, sier Vik.  

Kommunedirektør Camilla Dunsæd er en av de som har vært på Bellini sist uke og nå er i karantene.

- Hun kommer til å arbeide hjemmefra den kommende uka. Dette er noe som kan ramme oss alle, sier kommuneoverlegen.