Gir jubileumsgave til ARKIVET

I høst markerer ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter 20-årsjubileum. I den anledning gir Kristiansand kommune 100 000 kroner i gave.

ARKIVET-ute-sommer Foto ARKIVET.jpg

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter holder til i Vesterveien 4 rett utenfor Kristiansand sentrum, i det som under andre verdenskrig var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Arkivfoto: ARKIVET

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter holder til sentralt i Kristiansand og er ett av syv freds- og menneskerettighetssentre i Norge. Senteret er både et minnested og et fremtidsrettet forsknings- og formidlingssenter med nasjonalt nedslagsfelt.  

ARKIVET et minnested over det som fant sted her i krigsårene, og de menn og kvinner som mistet livet i kampen for et fritt land. ARKIVET har et todelt oppdrag: å formidle okkupasjons- og krigshistorien, og å drive fremtidsrettet fredsarbeid gjennom både forskning, dokumentasjon, undervisning og formidlingsarbeid. Å formidle verdien av frihet, demokrati og mangfold, og jobbe for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme, er en viktig del av dette oppdraget. 

Kristiansand kommune er blant ARKIVETS samarbeidspartnere og gir årlig driftstilskudd til aktiviteter for å fremme verdiene som demokrati, menneskeverd og menneskerettigheter. 

Jubileumsgave til ARKIVET

I høst markerer de at det har gått 20 år siden ARKIVETS drift fikk sin formelle åpning, 8. mai 2001. Dette feires med et jubileumsprogram og i anledning 20-årsjubileet gir Kristiansand kommune en gave på 100 000 kroner. Gaven vil bli utdelt av ordfører Jan Oddvar Skisland på et arrangement på ARKIVET torsdag 23. september 2021 som er for inviterte gjester. 

– ARKIVET forteller de historiene vi må lære av, fra andre verdenskrig til 22. juli. Og den røde tråden forsvinner aldri, den går gjennom alt ARKIVET gjør, alt man søker å formidle. Man knytter fortid mot nåtid og ser fremover. Hva kan vi lære av fortiden, hvordan forvalter vi det nå for å kunne ta andre valg for fremtiden. Jeg er veldig takknemlig for det gode samarbeidet vi opplever med ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Jeg er takknemlig for det viktige bidraget de gir til våre elever og innbyggere i Kristiansand og Agder, sier ordføreren. 

Gaven til ARKIVET vil bli brukt til å ruste opp Minnetrappa og lage en ny permanent utstilling som hedrer alle de som satt i fangenskap under andre verdenskrig, samt en utendørs utstilling om ARKIVET i fortid og fremtid og jubileumsprogrammet.  

Kontaktperson for media 

Ordfører Jan Oddvar Skisland, mobil: 98 28 79 00