Frivillige trår til i vaksineringen

Frivillige i Kristiansand sanitetsforening stiller på vaksinasjonssenteret i hele sommer. Innsatsen fra kvinnene er et stort bidrag i jobben med å få flere titall tusen innbyggere gjennom pandemien.

2 Anette Lauvås Haabesland, Lisbeth Andersen og Anne Grete Widding.jpg

Fra venstre: Avdelingsleder ved vaksinasjonssenteret Anette Lauvås Haabesland, daglig leder i Kristiansand Sanitetsforening Lisbeth Andersen og Leder for frivillighetsenheten i kommunen, Anne Grete Widding. Foto: Kristiansand kommune.

- Vi er så glade for å ha Kristiansand Sanitetsforening med på laget. Oppgaven vi er i gang med å løse nå ligner ingenting som er gjort her før. Sanitetskvinnene spiller en stor rolle, sier avdelingsleder ved det kommunale vaksinasjonssenteret Anette Lauvås Haabesland.

Sanitetskvinnene stiller på kort varsel opp med fem personer i to skift hver dag i hele sommer og noe ut over høsten. De skal hjelpe innbyggerne å finne frem og få tatt sin vaksine med minst mulig krøll.

- Dette er et meningsfullt oppdrag som stemmer med formålet vårt. Vi er i en historisk situasjon, og vi vil gjøre vårt, sier daglig leder i Kristiansand Sanitetsforening, Lisbeth Andersen.

Massevaksineringen

Hver fjerde innbygger i Kristiansand er allerede vaksinert, men brorparten av disse er personer i høy alder og i ulike risikogrupper, og de har i stor grad blitt vaksinert hos sin fastlege.

Nå fortsetter den omfattende jobben med å vaksinere flere titalls tusen mennesker i Kristiansand vaksinasjonssenter i Sørlandssenteret. Det er om lag 63 500 innbyggere i alderen 18 til 64 i kommunen, og alle som vil skal få vaksinen. Den kommer i to stikk.

Logistikken som er bygget opp for å få satt de over 120 000 sprøytestikkene i rett arm til rett tid, er imponerende. Når alle vaksinasjonssenterets 8 båser er i bruk, kommer 8 personer hvert andre minutt for å få sitt stikk. De skal føres frem i køen, de skal føle seg trygge og godt ivaretatt, og de skal vite hva som forventes.

Effektiv logistikk

- Flere spør hvorfor de blir kalt inn til vaksinasjon på svært nøyaktige tidspunkter som for eksempel klokka 10.18. Hvorfor kaller vi heller ikke inn flere klokka 10.20? Grunnen er at dette skal gå som en velsmurt maskin på minuttet, sier Haabesland.

Fra personen står i inngangen er det satt av to minutter til at de skal være ferdig registrert og vaksinert. Så skal de vente i 20 minutter på mulige reaksjoner før de kan gå.

- Sanitetskvinnene bidrar til høy effektivitet. Og de gjør det med et smil, trygghet og varme som smitter. Da stopper det ikke opp, og vi får gjort jobben vår. Hvis det stopper opp, går det få minutter før vi og alle dem som skal vaksineres får problemer, sier Haabesland.

Viktig frivillighet

Leder for frivillighetsenheten i kommunen, Anne Grete Widding, var den som ringte sanitetsforeningen med forespørselen.

- Det er den gøyeste telefonen jeg har tatt! De svarte ja med en gang, sier hun og understreker hvor viktig det er at kommunen kan finne nyttig samspill med frivilligheten.

Og resultatet er bra for alle parter. Vaksinasjonssenteret har selv om lag 40 personer på jobb når aktiviteten er som høyest. Nå kan de i tillegg dra veksler på sanitetskvinnenes innsats gjennom hele sommeren og så lenge behovet varer ut over høsten. Sanitetskvinnene stiller med fem personer i to skift, med 15 ulike medlemmer på oppdrag hver uke.

De krever ikke lønn for å utføre sin viktige oppgave.

Jubilerer

Daglig leder Lisbeth Andersen peker på at sanitetsforeningen nasjonalt feirer 125 års jubileum i år. Hun og de om lag 350 medlemmene i Kristiansand ser på vaksineoppdraget som en flott måte å markere på.

- Vi blander nye medlemmer med erfarne, og de blir kjent på en helt ny måte. Dette er topp for oss også, og jeg er stolt av at vi kan bidra til at kommunen klarer gjennomføre sitt oppdrag med å vaksinere befolkningen, sier Andersen. 

Kontakt for media

Kristiansand vaksinasjonssenter 
Avdelingsleder Anette Lauvås Haabesland
95251808

 

Kristiansand Sanitetsforening
Daglig leder Lisbeth Andersen
913 82 980