Følg smittevernråd og hold deg hjemme hvis du er syk

Kristiansand kommune oppfordrer innbyggere til å gjøre en innsats for å begrense smittespredning nå som vi går inn i vintersesongen.

1500_forkjletshutterstock_1918842770.jpg

Hold deg hjemme dersom du er syk med luftveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock

Selv om samfunnet i Norge har åpnet opp, er det fortsatt en del koronasmitte i samfunnet. Flere kommuner opplever hurtig økende koronasmitte og lokale utbrudd. Det er økende antall innleggelser på sykehusene og flere er døde.

Smitten sprer seg særlig i de større byene der kontakthyppigheten er størst og i nord, der det til nå ikke har vært mye smitte.​ Vi ønsker å unngå en tilsvarende situasjon i Kristiansand.

Vi vet fra tidligere perioder under pandemien at de gode, gamle smittevernrådene er effektive når det gjelder å begrense smitte. For å få til det må vi ha alle innbyggere med på laget. Da kan vi forhåpentligvis beholde en tilnærmet normal hverdag gjennom vinteren.

Når skal du bli hjemme når du blir syk?

Symptomer på luftveisinfeksjon kan begynne med vage symptomer som for eksempel hodepine og tett nese, eller mer klassiske influensalignende symptomer som feber, hoste, sår hals. 

Det er særlig viktig at du holder deg hjemme i det du får de første tegn på akutt luftveisinfeksjon. Du er mest smittsom de første dagene med symptomer. Vage symptomer kan være vanskelig å tolke, men det er anbefalt at du tester deg for korona før du eventuelt går på skole eller jobb.  ​

Holde deg hjemme hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand.  ​

Her kan du se hva du skal gjøre hvis du får nyoppståtte luftveisinfeksjoner eller dersom du får en positiv eller negativ koronatest.

Kort oppsummert

  • Først og fremst: hold deg hjemme når du er syk og har tegn på luftveissykdom
  • Har du mistanke om smitte, ta en test
  • Vask hender ofte (hjelper både mot forkjølelse og influensa også)
  • Vær smart og møt ikke for mange personer