En verdig 17. mai-feiring - tross pandemien

17. mai er over for denne gang, og det ble en fin dag med god stemning tross varierende vær.

Kristiansand sentrum

17. mai-utvalget har lagt vekt på å gjøre så mye som mulig normalt, innenfor smittevernrådene, og de gode tilbakemeldingene tyder på at det var en riktig vurdering.

- Vi opplever at folk er blitt utrolig flinke til å ta hensyn til hverandre og holde avstand, sier Lisan Gjendem. Hun er 17. mai-koordinator og sekretær i 17. mai-utvalget.

Paviljongen.jpg

Leo Bredvei Andersen og Torbjørn Wallevik Cruikshank holdt dagens tale fra paviljongen på Torvet. (Foto: Lisan Gjendem)

I sentrum startet dagen som normalt med reveljer.  Fra paviljongen holdt Leo Bredvei Andersen og Torbjørn Wallevik Cruikshank dagens tale, mens Aila Onora Sollie la ned blomster ved kongestatuen. Alle tre er elever ved Vardåsen skole. Da Rabakoret stemte i, var godstemningen satt.  Herlig med alt som er normalt i disse tider.

I tillegg til annonserte konserter, ble det i holdt uannonserte «pop up»-konserter rundt om i sentrum – til glede for store og små.

Bilkortesjene

Bilkortesjene, fra Torvet og Brennåsen senter, var begge fullbooket med 50 biler fra hvert sted.  Tidsskjemaene holdt, og bilene var inne på minuttet, som planlagt.   Tilbakemeldingene sier at det var godt stemning langs ruta, og juryen hadde ingen lett oppgave da de skulle kåre to vinnere.

Boble fra Brennåsen.jpeg

Juryen kåret VW-bobla vinner i kortesjen som kjørte fra Brennåsen senter. (Foto: Stig Slotten).

Volvo fra torget.jpgEn Volvo ble kåret til vinner i kortesjen som kjørte fra Torvet.  (Foto: Jan Olaf Sørensen)

 

Juryen, bestående av Securitasvakter, sier følgende:

- Det var veldig jevnt og vanskelig å kåre en vinner da bilkortesjen består av flere typer av biler. Både lastebiler, veteranbiler, amerikanske flaggskip og historiske viktige militære kjøretøy har sine blikkfang i hver sin klasse.  I år velger vi to «vanlige» biler: En boble som kjørte fra Brennåsen senterog en Volvo som kjørte fra Torvet.     

Vinnerne er kontaktet. I tillegg til heder og ære, vil de få et Kvadraturgavekort.  Vi gratulerer. 

Kransnedleggelser

Det er hyggelig å meddele at alle minnesmerkene i sentrum, ved kransnedleggelse og tale, var godt besøkt.  Det er ikke alle år det er slik. Kanskje det er når en har bedre tid at en velger å bruke tid på denne årvisse tradisjonen?

Det var flotte talere som sammen med korps og/eller kor fikk oss til å tenke på hvor heldige vi er som lever i Norge, et fritt demokratisk land.

Som representant for årets talere ligger vedlagt bilde av Kaisa Suchow, som holdt tale ved Camilla Collett statuen, og Kristine Storsletten Sødal. Hun talte ved 22. juli-monumentet.

Russepresident Andrea Lunde Bergman.jpg

Russepresident Andrea Lunde Bergman holdt tale. (Foto: Lisan Gjendem)

Russepresident Andrea Lunde Bergman holdt en fin og inspirerende tale, til glede for mange av sine russevenner og andre fremmøtte, flott ungdom.

Båtkortesjene

Det var noen spennende timer før båttoget, ville noen komme i dette været da?   Primus motor for båttoget, Kjell Anders Olsen, melder om et fantastisk oppmøte, været tatt i betraktning.

Fra Kongshavn deltok ca. 100 båter, fra Justvik ca. 80 og fra Batteriodden rett i underkant av 100.  For en glede og for en stemning med båter pyntede båter med feststemte og bunadskledde mennesker ombord. Det var et fantastisk syn for fremmøtte ytterst på Tangen å se ca. 300 båter sige innover fjorden til korpsmusikk av Tveit Union.

Her var det også konkurranse om å kåre den båten som var finest pyntet. Juryene var mannskapene i Redningsselskapets båt (Justvik), Skjærgårdstjenestens båt (Kongshavn) og Sjøspeiderne/Vågsbygd Seilforening (Batteriodden).

Her ser du bilder at de tre verdige vinnerne, som alle er blitt kontaktet og gratulert.  Her vanker det gavekort fra Navigare som fortjent premie. Bildene er tatt av mannskapene i jurybåtene.

Vinner fra Justnesbukta.JPG

Vinner av båtkortesjen fra Justvik.

Vinner fra Kongshavn.jpg

Vinner av båtkortesjen fra Kongshavn.

Vinner fra Batteriodden.jpg

Vinner av båtkortesjen fra Batteriodden.

Omsorgssentrene

17. mai-utvalget var tidlig ute og avgjorde at alle omsorgssentre skulle få besøk 17. mai.  Det ble avholdt 28 «pop up»-arrangementer til stor glede for beboerne. 

En stor takk til trivselskoordinator Jarle Anders Pettersen for god hjelp.  

Ytterst på Tangen

Ordfører ytterst på Tangen.jpg

Ordfører Jan Oddvar Skisland holdt dagens tale. (Foto: Lisan Gjendem)

Ordfører Jan Oddvar Skisland holdt dagens tale før Stein Roger Sordal med band avsluttet med en forrykende konsert for båtfolket og de fremmøtte.
 
Som normalt ble dagen avsluttet med fyrverkeri.  Et nydelig skue i stille vær.  17. mai -utvalget beklager at oppfordringen om ikke å se fyrverkeriet fra Tresse ikke ble fulgt av ca. 200 personer, avslutter Lisan Gjendem.

Tveit

I Tveit startet dagen med Speiderens flaggheising og korpsmusikk av Tveit Veterankorps ved Kvales Minne klokka 9. Etter dette var det korpsmusikk og bekransning utenfor Tveit kirke. Det var stor stas da kommunens bilkortesje kjørte gjennom bygda. Det ble også arrangert en vellykket bilrebus med god stemning og flotte premier. På sosiale medier var det fotokonkurranse med god oppslutning.

Alt i alt var det en vellykket feiring innenfor gjeldende retningslinjer.

Markering ved krigsminnet i Greipstad

Dagen startet med en flott markering utenfor Greipstad kirke, hvor det ble holdt tale ved Daniel Steinsvår fra Songdalen ungdomsskole og Øystein Dybesland fra Greipstad historielag. Det ble blomster- og kransnedleggelse ved krigsminnet og grav for russiske fanger.

På Facebooksiden 17.mai i Greipstad har vi delt mange videosnutter fra lokale aktivitetstilbud, foreninger og lag med barn. Det ble en digital nasjonaldag, som mange andre steder. 

Bilkortesjen

Veteranbil Songdalen.JPG

Flotte firehjulinger rullet gjennom Songdalen. (Foto: Tor Marius Markussen/Steffen Aarhus)

 

Moped Songdalen.JPGOgså en og annen tohjuling kastet glans over kortesjen på nasjonaldagen. (Foto: Tor Marius Markussen/Steffen Aarhus)

En flott og innholdsrik bilkortesje hadde oppstart på Brennåsen i Songdalen. Dette ble sendt direkte på vår Facebookside. Herfra kjørte bilene gjennom Nodeland og opp til Hortemo. Der snudde de og kjørte tilbake mot Søgne og Vågsbygd. Store og små i kohorter stod langs ruta mellom Brennåsen og Hortemo, og heiet frem bilene med hurrarop og norske flagg. Dette var en fin start på dagen.

Det ble også holdt mini-konsert med norske melodier ved organist Håkon R. Sødal, etterfulgt av gudstjenester ved sokneprest Svein Arve Egeland

Korpsmusikk i nabolag og for eldre innbyggere

Songdalen skolekorps.JPG
Songdalen skolekorps spilte blant annet på Songdalstunet omsorgssenter. (Foto: Tor Marius Markussen/Steffen Aarhus)

Selv om det ikke ble skoletog som vanlig, har Songdalen skolekorps spilt for barn og unge i flere boligområder i bygda blant annet på Svarttjønnheia og Volleberg. Flere av disse opptredene ble også sendt direkte på vår Facebookside. I tillegg fikk vi synge nasjonalsangen kl. 12 sammen med skolekorpset og koret Tuntrallen foran omsorgssenteret Songdalstunet. På alle stedene hvor korpset spilte, kom folk i bunad og penstasen med fine flagg i rødt, hvitt og blått. Barna løp etter korpset og moret seg med skikkelig 17.mai-stemning.

Padlekortesje på Sygna

Tidenes første padlekortesje ble avholdt på Sygna, fra Hortemo til Rismyrbroa. Her ble deltakerne oppfordret til å være kreative med pynten, og 17.maikomiteen vil dele ut en premie til det mest kreative fartøyet.