De har hverandre i ryggen

De har hverandre i ryggen, deltakere og ansatte ved Frisklivssentralen i Kristiansand. De blir definitivt sprekere av å delta, men mange sier den viktigste biten er et glimrende sosialt fellesskap.

Marianne Skeie Fjell, Renée Marianne Bratli og Anders Klostergaard Thorberg i første rekke. Bakerste rekke, Hanne Skjæveland, Eirin Fidje Wessman og Evelin Axelsen. Foto: Børge Røssaak Nilsen, Kristiansand kommune

- Dette er de viktigste turene jeg har gått i mitt liv, sier Renée Marianne Bratli (52).

Mer om Frisklivssentralen, hvor den er og hvordan du kan være med, leser du nederst i denne teksten

Bratli begynte på kurset Frisklivsresepten i november i fjor, og gikk hele 12-ukersløpet ut. Hun trengte hjelp til å komme i gang med vektreduksjon, og hadde i tillegg vært gjennom en tøff periode med sykdom i nær familie. Hun opplevde smerter og hadde lavt energinivå.

Sånn er det ikke nå.

Siden hun var ferdig med selve kursdelen på 12 uker, har hun vært med i en gjeng på fire fra samme kurs som fortsetter med spreke gåturer i Baneheia. Det er veldig vanlig at folk som har deltatt på kurs, finner en god tone med hverandre og fortsetter med ulike aktiviteter lenge etter at kursene er ferdige.

- Jeg har fått venner for livet. Det er det ingen tvil om, sier Bratli.

Fortsetter etter kurs

Alle deltakere som er med på livsstilskurs på Frisklivssentralen får mulighet til å trene videre i selvgående grupper som er koordinert av sentralen.

Ansatte ved sentralen deltar noen ganger på treningene i de selvgående gruppene, og denne oppfølgingen etter kursene er en viktig bit som hjelper deltakerne med å holde dampen oppe og få til varige endringer.

Anders Klostergaard Thorberg (30) og Marianne Skeie Fjell (61) er enige. De fikk sine frisklivsresepter noen uker før Bratli, og gikk på kurs sammen fra oktober i fjor. Begge har fortsatt med trening sammen med andre deltakere etter at selve kurset i regi av Frisklivssentralen var ferdig.

- I min gruppe driver vi med jogging og styrketrening, sier Thorberg som har tatt på seg ansvar for å lede en såkalt selvgående gruppe på ettermiddager.

Anders Klostergaard Thorberg, Renée Marianne Bratli og Marianne Skeie Fjell.    

Nye sider ved seg selv

Thorberg hadde trøtnet, var uten energi og følte seg tung og ute av form da han gjennom en ny lege fikk høre at Frisklivssentralen kunne være noe for ham. Han har blitt glad i å jogge. Noe han aldri hadde trodd kunne bli mulig.

- Jeg trodde jeg var altfor tung. Men etter overraskende kort tid ble det lettere å løpe, og nå har jeg veldig stor glede av det, sier han, og fortsetter altså med de aktivitetene han setter pris på over ett år etter han begynte.

De bruker naturen og løper eller går turer ulike steder. Styrketrening gjør de også ved hjelp av kroppens egenvekt med alt fra armhevinger til utfall.

- Alle legger treningen til sitt nivå. Jeg ble anbefalt å prøve av ei venninne, og vi har begge blitt inspirert til å gjøre gode endringer i livene våre, sier Fjell.

Alle kan justere treningen slik at den passer, og samtidig delta i fellesskap med de andre. Noen tar en haug vanlige armhevinger, noen tar en eller to med knærne i bakken. Når det er intervalltrening beveger noen seg langt og kjapt, mens andre beveger seg kortere i roligere tempo.

- Jeg har vært i Baneheia i sola i formiddag, men jeg var der også nylig når det bøttet ned med regn. Jeg har fått gode vaner som jeg har stor glede av, og sier Fjell.

Sterke anbefalinger

Da hun begynte på Frisklivssentralen var det viktig for henne å finne en treningsform som hun ville få varig glede av. Det har hun lykkes med.

 - Jeg merker i små og store ting i det daglige at kondisen er blitt bedre. Jeg føler meg bedre, og medisinske målinger jeg har gjort bekrefter dette, sier hun.

Alle tre oppfordrer andre til å tenke på om Frisklivssentralen kan være noe for dem. De lover deg et løft i et fellesskap som er åpent for alle. Oppleggene er dels innendørs i kursrom, og dels i praksis i treningsrom og dels i praksis ute. Ofte i Baneheia.

Renée Marianne Bratli kan ikke anbefale dette sterkt nok:

- Selv skulle jeg ønske at jeg hadde visst om dette for 10 år siden! Men jeg vet det nå, og sammen med de andre gjør jeg det beste ut av det, smiler hun.

Thorberg og Fjell vil gjerne at folk vet at oppleggene ikke bare er for folk som opplever at de har store problemer.

- Du trenger ikke ha kjempestore problemer. Alle har glede av å finne en mulighet til å komme i form, kanskje spise litt bedre, sove bedre eller bygge andre gode vaner, forsikrer de to.

Ansatte strålende fornøyde

- Det er veldig motiverende å jobbe sammen med deltakere som har så stort utbytte av tilbudet vårt. Å delta i en gruppe, møte andre med lignende utfordringer til faste dager og klokkeslett, fungerer godt, sier Eirin Fidje Wessmann som er fysioterapeut ved Frisklivsentralen.

De ansatte på Frisklivssentralen kan ikke få understreket nok hvor viktig det er med fysisk aktivitet. Forskning viser at det er store helsegevinster knyttet til dette.

- Trening i gruppe til faste tider forenkler det å klare å pushe seg selv, komme ut av komfort-sonen og oppleve mestringsfølelse både fysisk og psykisk, sier Hanne Karin Nielsen Skjæveland som er idrettspedagog ved Frisklivssentralen.

Et livstilskurs på Frisklivssentralen skal være starten på en endring. Deltakerne får verktøy til å bruke i hverdagen, samtidig som de får mulighet til å trene videre i selvgående grupper som Frisklivssentralen koordinerer.

Hanne Skjæveland, Eirin Fidje Wessman og Evelin Axelsen.

Dette er Frisklivssentralen

Frisklivssentralen holder til i første etasje i Kjøita Park 17 og 19.

Det er en kommunal helsetjeneste som har i oppdrag å fremme helse og forebygge/begrense utvikling av sykdom som er knyttet til levevaner.

Målgruppa er voksne som ønsker hjelp til å endre levevaner eller mestre helseutfordringer.

Sentralen har mange ulike kurs, blant annet innen livsstil generelt, fysisk aktivitet, kosthold, snus/røykeslutt, søvn eller psykisk helse. Mange av tilbudene retter seg mot mennesker i yrkesaktiv alder, men er er også treningsgrupper for seniorer og flere diagnoserettede kurs uten øvre aldersgrense.

Det er normalt kapasitet til om lag 1200 deltakere per år.

Frisklivssentralen har 12,3 årsverk fordelt på 16 personer. Det er et tverrfaglig miljø med fysioterapeuter, ergoterapeut, sykepleiere, idrettspedagoger og helsesekretær.

I tillegg kommer mer enn 30 frivillige kvalifiserte sterk og stødig-instruktører.

Mange henvises av legen sin, men det er også fullt mulig å ta kontakt på egenhånd.

Kontakt for media

Avdelingsleder
Hilde Tørring
906 16 281