Arkivfoto av is på Vollevannet. Foto: Anders Martinsen fotografer.
På Sørlandet har brannvesenet vært ute på flere redningsaksjoner etter at folk har gått gjennom isen de siste dagene. Lokalt har KBR (Kristiansandsregionen brann og redning) rykket ut ved et par episoder i Jegersberg, og brannsjefen oppfordrer folk til å være observante og sjekke tykkelsen på isen når de ferdes på islagte vann.
Både i Jegersberg og andre vann varierer istykkelsen stort. For eksempel vil isen være tynnere mot land der det er myrlendt, enn der det er berg eller sand. Også ved innløp og utløp med større bevegelser i vannet, vil isen være tynnere og dermed utrygg, sier Røilid.
Røilid sier det også er forskjell på isen etter årstidene. Spesielt kan det være store forskjeller på sjøisen på våren. Som isfisker kjenner han godt til dette og anbefaler gjerne at også andre enn isfiskere bruker isbor.
For å holde deg oppdatert om trygg is kan isvarslingene til Varsom.no være til stor hjelp. Dette er en varslingstjeneste fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat), som i samarbeid med Statens vegvesen og Metereologisk institutt, gir ut isvarslinger.
Siden har også en isskole med informasjon om hvordan du ferdes på isen, om sikkerhetsutstyr, istyper og mye annet. Anbefalt lesing for deg som ferdes på isen.
Her kan du lese siste isvarsling for Agder
Isskolen på varsom.no finner du her