Bløff kan ødelegge for bransjen

Bløffer du om hvem du bor med for å kunne sitte tettere på byen kan dette føre til økt smitte og at skjenkesteder må stenge. Kulturdirektør Torbjørn Urfjell oppfordrer alle om å ta større ansvar.

Folk kan holde skjenkestedene åpne

Kulturdirektør Torbjørn Urfjell.jpg

Kulturdirektør Torbjørn Urfjell. Foto: Anne Lise Norheim

I Kristiansand kommune har 17 personer blitt smittet det siste døgnet. Dette viser at vi ikke er i mål og nå er det også en ny variant av koronaviruset kalt delta-variant som kan spre seg i Norge.

Kulturdirektør Torbjørn Urfjell oppfordrer byens befolkning som vil ta seg en tur ut på byen om å ta ansvar.

– I Kristiansand unnslapp vi smitte hele sommeren 2020. Dette var et lykketreff i og med at økt promille svekker folks evne til å ha godt smittevern. Med delta-varianten som har kommet til Norge kan ikke Kristiansand ta sjansen på å være like heldige som fjorårets sommer. Folks oppførsel vil dermed avgjøre om vi kan klare å holde skjenkestedene åpne hele sommeren. Folk må holde avstand og ikke sette seg selv og andre i situasjoner der de kan bli smittet, sier Urfjell som også kan fortelle at mange velger å bløffe om hvem de er sammen med på byen.

– Kommunens kontroller og oppsyn siste helg viser oss at folk ikke kvier seg for å dra en bløff om at de bor sammen med folk de slett ikke bor med. Det finnes neppe mange bokollektiv med ti menn i 30-åra i Kristiansand, sier Urfjell.

Slik kan vi få en smittefri sommer

Kommunen ser utestedene gjør en god jobb med å registrere gjester, tilrettelegge for avstand og minne gjestene på smittevern, men utfordringene oppstår når gjestene ikke følger reglene.

– Ansatte på utestedene blir stående sjakkmatt om gjestene ikke klarer å forholde seg til reglene. I en sommer der viruset faktisk er nærmere oss enn i fjor, kommer vi oss kun gjennom dersom folk tar større ansvar – også med alkohol innabords. Vi er mest bekymret for at praten blir tettere og mer høylytt i det klokka går og folk trekker innendørs, sier kulturdirektøren som har klar oppfordring til alle innbyggere:

– Om folk holder seg ute, holder avstand, ikke bløffer og følger smittevernreglene, så kan vi klare en smittefri sommer igjen.

Kulturdirektøren minner også alle om å:

  • laste ned og ta i bruk Smittestopp-appen
  • bruke munnbind når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand
  • fylle ut digitale skjema for gjesteregistrering på servering- og skjenkesteder
  • teste seg ved mistanke om korona