Blir du med på strandryddeuka?

Den nasjonale ryddedugnaden – Strandryddeuka – ønsker å engasjere frivillige til å bli med og rydde naturen for søppel. Dugnaden pågår fra 11. til 19. september.

Strandryddeuka har foregått årlig siden 2011 og har for mange blitt en tradisjon. Barnehager og skoler i kommunen markerer ofte denne uka med søppelrydding i naturen, og barna er tydelige på at de ønsker seg rene naturområder.  

strandryddeuka.png

Ta med deg en pose eller sekk og gjerne en venn, og bli med du også! 

Hvor kan du rydde?

Overalt! Langs strender, holmer, øyer, innsjøer, elver, stier og i byrommet. Husk at havner det på bakken, havner det i havet.

Vil du rydde sammen med andre? 

Ta en titt på ryddeaksjonene i Kristiansand her

Vet du om andre aksjoner som burde vært med her? Send en e-post til anne.line.gangsa.torresen@kristiansand.kommune.no 

Når kan jeg rydde? 

Når du vil, og selvsagt utenom strandryddeuka også! Hold Norge Rent har laget temadager til inspirasjon for enkeltpersoner, skoler, barnehager, virksomheter, lag og foreninger. 

Må jeg bruke Rydde-appen? 

Det er flott dersom du kan registrere det du finner. Med mer data for forsøplingen kan vi bedre finne gode løsninger for å forebygge og få mer informasjon om hvor det stadig finnes avfall på avveie. Dersom du registrerer ryddeaksjonen din litt i forkant kan du også være heldig å få hjelp til ryddingen. 

Hvor kan jeg få tak i hansker og sekker? 

Alle rådhusene er utstyrt med hansker og sekker som du kan hente i innbyggertorgenes åpningstider.

På Avfall Sør sine gjenvinningsstasjoner kan du også få hansker og sekker.

Under miljøuka vil også kommunens biblioteker ha hansker og sekker du kan hente. Hanskene er av god kvalitet og kan vaskes i vaskemaskinen og gjenbrukes mange ganger. Du kan hente hansker og sekker på hovedbiblioteket og hos bibliotekene i Vågsbygd, Hellemyr, Flekkerøy, Tangvall, Nodeland og Finsland.

Hvor kan jeg bli kvitt det oppsamlede avfallet? 

Du kan levere det på Avfall Sør sine gjenvinningsstasjoner. Husk å opplyse om at det er marint avfall. 

Dersom du trenger hjelp til henting av avfall, ta kontakt med Kristiansand kommune ved Tor-Fredrik Axelsen i parkvesenet, mobil 97 05 00 91, e-post: Tor-Fredrik.Axelsen@kristiansand.kommune.no 
 
Avfall Sør henter avfall fra strandryddingen mandag 20. september på følgende steder: 

  • Bertes 
  • Kongshavn 
  • Paradisbukta 
  • Møvikstranda 
  • Songdalselva v/menighetshuset 
  • Torvesanden 
  • Høllesanden 
  • Lastad grendehus 

Mer forsøpling, mindre oppmerksomhet
Barnetegning strandryddedagen.jpg

Denne tegningen ble sendt oss i forbindelse med innspill til klima og miljøstrategien. Kunstneren forklarer at korona har ført til mer forsøpling med munnbind og engangsartikler. Barnet ønsker oppmerksomhet, men foreldrene er alt for opptatt av telefonene sine til å reagere. Kunstneren mener dette skisserer dagens foreldre. Vi håper og tror foreldrene lar telefonen ligge og blir med barna ut og rydder.