Bli med på vårryddedagen 13. mars

Bli med på vårryddedagen og rydd langs fortau, turstier, elver, innsjøer, strender, holmer, øyer og i byrommet på lørdag 13. mars.

Strandryddedagen_brukes_1600.jpg

Gratis avfallssekker og hansker kan hentes på innbyggertorgene. Fra venstre: Kurt Tange Jensen (parkvesenet), Dagmara Adamova, Anne Line Gangså Tørresen, Alena Bohackova og Marianne Bliksås (alle fra miljøvernenheten). Foto fra strandryddedagen i fjor.

Vårryddedagen er en relativt ny ryddekampanje fra Hold Norge Rent som skal bidra til å fjerne store mengder søppel fra norsk natur, før ferdselsforbudet trer i kraft 15. april.

Kristiansand kommune og Hold Norge rent ønsker å engasjere familier, husholdninger kohorter og ellers alle som overholder smittevernreglene og vil bli med på å rydde langs fortau, turstier, elver, innsjøer, strender, holmer, øyer og i byrommet på lørdag 13. mars.  

Les mer om  vårryddedagen på nettsiden til Hold Norge Rent.

Rydding og covid-19

Hold Norge rent har laget en veileder for rydding under covid 19.

Hvor kan du rydde?

Du kan rydde der du synes det trengs opprydning. Hold Norge rent har en ny ryddeapp med kart over hele landet der det er forslag til steder som trenger å bli ryddet, steder med planlagte ryddeaksjoner, og hvor det har blitt ryddet.

Flott om du registrerer forsøplede steder og ryddeaksjoner på den nye ryddeportalen Rydde.

Hva skal ryddes?

Plukk avfall helt ned til bruskork-størrelse og helst enda mindre. Tang, tare og kvister og lignende tar man ikke med, men en pall eller lignende bør fjernes fra stranda. Dersom dere ønsker, kan dere gjerne samle sammen tang, tare og kvister og lignende og legge det et sted der det ikke er til sjenanse.

 Her kan du få gratis avfallssekker og hansker
  • Gjenvinningsstasjonene og Avfall Sør sine gjenvinningsstasjoner på Støleheia, Mjåvann (NB: stengt til og med søndag 14. mars) og Sørlandsparken. Se nettsidene til Avfall Sør for åpningstider.
  • Innbyggertorgene i rådhuskvartalet, på Tangvall og Nodeland.
Hvor skal jeg levere de fulle sekkene?

Avfall kan leveres gratis på gjenvinningsstasjonene.
Se nettsiden til Avfall Sør for åpningstider.

Dersom du trenger hjelp til henting av avfall, ta kontakt med Kristiansand kommune v/Tor-Fredrik Axelsen i parkvesenet: mobil 97 05 00 91 eller e-post:Tor-Fredrik.Axelsen@kristiansand.kommune.no

Fint og trygt i naturen, men den er truet

munnbind_ brian-yurasits-55yus_zefXc-unsplash.jpg

Forsøpling fra munnbind er et økende problem og vil trolig være en av artiklene vi finner mye av under ryddeaksjoner i år. Illustrasjonsfoto: Unsplash.com

For øyeblikket er midt i naturen en veldig fin og stort sett trygg plass å være. Naturen gir oss utrolig mye, men er også truet av avfall på avveie. Det anslås at mellom 8-12 millioner tonn plast havner i havet hvert år på verdensbasis, og skader både dyr og planter.

– Nå er det tiden inne for å gi noe tilbake til naturen! Kom deg ut med hansker og søppelsekker og hjelp til med å fjerne plast fra naturen! Oppfordrer Anne Line Gangså Tørresen i miljøvernenheten i Kristiansand kommune. Hun minner også om at vi må sørge for å kaste brukte munnbind på en sikker måte slik at de ikke havner i naturen.  

77 prosent av avfallet kommer fra Norge

En undersøkelse utført av MEPEX (Dypdykk i plasthavet, MEPEX) viser at 77 prosent av avfallet fra strandrydding, som man har funnet en geografisk opprinnelse på, kommer fra Norge. Da er det godt å vite at strandrydding funker! Les denne artikkelen fra NRK om at strandrydding er både effektivt og skånsomt.

Marin søppel forårsaker daglig store skader på mange organismer. Dette gjelder ikke bare dyr som lever i havet. Avfall av plast er et problem da plast har lang nedbrytningstid og kan bli værende i miljøet i hundrevis til tusenvis av år Kilde: Artikkel om marin forsøpling hos Miljødirektoratet.