Barnehagene markerer mangfold i uke 6

Mange av barnehagene i Kristiansand har i flere år benyttet uke 6, En by for alle-uka, til å sette søkelyset på inkludering, likestilling og mangfold. Slik er det i år også.

Tinnstua - Globus i samlingsstund_red.jpgI Tinnstua barnehage har de i hele januar jobbet med mangfold som en forløper til uke 6 og globusen har vært flittig brukt. Barna er anonymisert grunner personvernhensyn. Foto: Tinnstua barnehage.

– Mangfold er et tema som barna viser stor interesse og nysgjerrighet rundt. Vi har pratet mye med barna om hva mangfold er, forteller Preben Isaksen, som er enhetsleder for barnehagen.

Første tema de jobbet med var familie og nasjonaliteter. – Da hengte vi opp flagget til de ulike nasjonalitetene som barna representerer. Og fant ut hva «hei» er på de ulike språkene. Foto: Tinnstua barnehage.

Barnehagen laget også et stort kart over et nabolag hvor barna fikk mulighet til å male på sitt eget hus.

Tinnstua_ Ulike familiesammensetninger.jpg

– Sammen med barna har vi brukt hus med bilder av egen familie. I tillegg har vi brukt plakater fra stiftelsen FRI, (Rosa kompetanse) som viser ulike familiesammensetninger, sier Isaksen

Fortellingen "Den rike mannen og bonden", som er en arabisk fortelling, har blitt vist først på arabisk, deretter på norsk.

– Denne uka er det samefolket vi har jobbet med, i forbindelse med samefolkets dag på lørdag. Neste uke oppsummerer vi alt vi har jobbet med og har ulike aktiviteter. Hvordan er det å være synshemmet? Med bind for øynene skal de få en følelse av det ved å kjenne og føle på ting. Vi prøver også blindeskrift, går på krykker og maler med munnen, avslutter Isaksen.

Fargerike hender på Tunballen barnehage

– Vi har mange flerspråklige barn i barnehagen og skal høre på eventyr på flere språk og dialekter. Vi skal ogå se noen av filmene fra NRK-serien «Sånn er jeg og sånn er det», om ulike utfordringer barn lever med. Så skal vi male et felles bilde med hånd eller fotavtrykk, forteller Gry Eike som er enhetsleder i barnehagen.

Tunballen - Fargerike hender.jpg

Foto: Tunballen barnehage

Barna på Tunballen skal også studere detaljer i ansiktet ved å ta bilder av munn eller øyne. Deretter ser barna på bildene og ser om de kjenner igjen seg selv og de andre barna i gruppa. I gymsalen venter nok en utfordring, en hinderløype som skal gjennomføres med bind for øynene, hørselsvern, en arm bak på ryggen eller at det bare er lov å hinke. Dette for å se hvordan det kan oppleves med en funksjonsnedsettelse.  

– I småbarnsavdelingen har de eventyret om skinnvotten som tema hele uka. Fredag blir det teater i gymsalen når vi får besøk av Barnas musikkteater som skal vise forestillingen «Gullis reise», forteller Eike.

Flaggparade i Strai barnehage

I Strai barnehage markerer de uka med flaggparade. – Da flagger vi med alle nasjoners flagg som er representert i barnehagen, går i tog rundt barnehagebygget vår og synger «Jo mere vi er sammen» og vår egen barnehagesang, sier enhetsleder Lene Koekebakker.

 – Vi har bare gode erfaringer med markering av uke 6 fra tidligere år. Dessverre kan ikke foreldre og søsken  delta i år, men vi markerer dette internt så godt vi kan,  forteller enhetslederen. Hun forteller at også de skal jobbe med fottrykk og håndtrykk, høre eventyret om Skinnvotten der det er plass til alle i votten, uansett hvilket «avtrykk» vi gir. Videre jobber vi med forskjeller og likheter i gruppa. Avdelingene fyller dette med ulik litteratur, filmsnutter med mer. Mangfold i familier er også tema hos oss.

Strai barnehage red.jpg

I Strai barnehage blir det flaggparade i uke 6. Foto: Strai barnehage.

Maurtua barnehage er motivert for uke 6

Daglig leder Kjetil A. Hauge, ved Maurtua barnehage forteller at de også ønsker å markere En by for alle i sin barnehage.

 – Store og små i Maurtua er motiverte for igjen å sette ekstra fokus på mangfoldet i samfunnet vårt. Kristiansand skal være et sted der det er godt å bo og leve for alle og det er viktig å engasjere seg for dette i en tidlig alder, sier han.

Roligheden gård stiller opp også i år   

Roligheden gård barnehage har markert uka i flere år og stiller opp i år også, selv om det gjøres litt enklere i år grunnet koronasituasjonen.

– Vi kommer til å ha tema «yrker» i år, da mange barn har vært opptatt av det. Rammeplanen er også opptatt av inkludering og likeverd, og at alle skal få bruke sine muligheter uansett kjønn, etnisitet og sosiale forhold. Likestillingskofferten med materiell og bilder av kvinner og menn i ulike yrker vil bli brukt,  forteller enhetsleder Anne Hagen.