Kulturprisen for 2021 tildeles Tor Einar «Daumann» Jacobsen

Musiker og konsertarrangør Tor Einar Jacobsen ble i dag tildelt Kristiansand kommunes kulturpris for hans betydning for utviklingen av den rytmiske musikken i Kristiansand.

Alle tre bredde  IMG_0857.jpg

Nestleder av kulturutvalget Jens Anders Ravnaas, prisvinneren Tor Einar Jacobsen og leder av kulturutvalget Bjørn Egeli møtte opp på øvingslokalet til Christianssand Blues & Rock Club i Dronningens gate for å overrekke kulturprisen. Foto: Kristiansand kommune.

Jacobsens betydning for utviklingen av den rytmiske musikken

Juryen skriver i sin begrunnelse at de vil fremheve Tor Einar Jacobsens betydning for utviklingen av den rytmiske musikken i Kristiansand.

I begrunnelsen framheves det videre at Jacobsen har gjennom sine 70 år satt preg på musikklivet i Kristiansand, og har med sitt brennende engasjement for blues, rock’n roll og musikk generelt bidratt til å inspirere og utvikle nye musikere.

Jacobsen representerer musikkhistorien, men er allikevel nyskapende og fremdeles aktiv. Derfor anser juryen Tor Einar Jacobsen som en verdig vinner av kulturprisen 2021.

Kulturprisen

Formålet med kulturprisen er å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats.

I henhold til vedtatte retningslinjer skal mottakeren være hjemmehørende i Kristiansand kommune de siste ti årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i kommunen.

Prisen består av 50 000 kroner samt en glasskulptur av kunstner Camilla Prytz som høsten 2019 vant en lukket konkurranse for levering av de neste ti års kulturprisverk i den nye kommunen. 

Han alene IMG_0850.jpg

Prisen består også av en vase i kunstglass, laget av glasskunstner Camilla Prytz sammen med tre glassblåsere på Magnor Glassverk. Foto: Kristiansand kommune.

Årets pristildeling

Innen forslagsfristen 1. mars kom det inn totalt 12 forslag med begrunnelser på elleve kandidater.

Juryen som innstiller til kulturutvalget har bestått av kulturutvalgets leder Bjørn Egeli (Ap), nestleder Jens Anders Ravnaas (TVP) og utvalgsmedlem Amalie Gunnufsen (H).

Juryen kom fram til en enstemmig innstilling, som igjen ble enstemmig vedtatt av kulturutvalget 7. april.

Tor Einar «Daumann» Jacobsen

Tor Einar Jacobsen er født i Kristiansand i 1951. Jacobsen, som er kjent under navnet Daumann, er en bauta innenfor det rytmiske musikkmiljøet i Kristiansand. Han har i flere år vært lærer ved Songdalen kulturskole, og er i dag tilknyttet Knuden Kristiansand kulturskole som musikklærer.

Gjennom flere tiår har Jacobsen gledet og inspirert publikum med sin gitarkunst. Innen sjangeren blues og rock’n roll har han spilt og turnert sammen med de største amerikanske blues-legender i inn- og utland. På hjemmebane har han også bidratt til å utvikle blues og rock-scenen i Kristiansand. Jacobsen har med stor raushet delt av sin spilleglede og kunnskap med nye generasjoner musikere i Kristiansand.

Lang musikkerfaring

Jacobsens interesse for musikk begynte allerede i ungdomsårene. Fra 1967 arrangerte han konserter med framtredende artister, og i 1968 startet han en egen rock-blues klubb, hvor det ble arrangert musikk-kvelder med eget stereoanlegg og plater.

Videre har han vært med i flere Kristiansandsband, men slo for alvor gjennom med Marquee Band, som han var med å danne tidlig på 1970-tallet. Marquee Band hadde sin storhetstid tidlig på 1980-tallet, da de laget en maxi-single og en LP under kontrakt med PolyGram. Bandet deltok i finalen i NM i rock i 1979.

I 1983 gjorde Jacobsen en plateinnspilling i det historiske Chess-studioet i Chicago sammen med bl.a. Knut Reiersrud og flere norske musikere og amerikanske legender. Videre ga han i 1995 ut albumet Blå Fingre med rock og blues på Kristiansand-dialekt.

Gjennom mange år har Jacobsen bidratt som musiker på utallige festivaler og konserter i Agder og ellers i landet. Her har han både vært gitarist, pianist, trommeslager og bassist.

Han som spiller IMG_0830.jpg

Jacobsen ble dypt rørt over prisen og valgte å holde en liten konsert for de fremmøtte. Foto: Kristiansand kommune.

Her finner du retningslinjene for Kristiansand kommunes kulturpris.

 

Kontakt for media:

Bjørn Egeli
Leder kulturutvalget
958 04 245