Årets Homofrydpris til Torbjørn Urfjell

Årets Homofrydpris ble tildelt Torbjørn Urfjell, direktør for kultur- og innbyggerdialog i Kristiansand kommune, under åpningen av Skeive Sørlandsdager mandag 23. august.

 

Torbjørn Urfjell_ homofrydpris.jpg

Torbjørn Urfjell med diplom og blomster etter tildelingen av årets Homofrydpris 2021. Foto: Hanne Kro Sørborg.

FRI Agder og Skeive Sørlandsdager deler årlig ut Homofrydprisen, en ærespris som gis til personer eller organisasjoner som utøver en særskilt forskjell for skeive eller skeives rettigheter på Agder. Skeive personer er mennesker som bryter med samfunnets normer for seksualitet og kjønn.  

Foreningene begrunner prisen slik:

Årets prisvinner har som direktør for kultur og innbyggerdialog i Kristiansand kommune hatt det overordnede administrative ansvaret for å skape En by for alle. Denne oppgaven har han utført på en trygg, tydelig og faglig godt forankret måte.
Han har også vist et sterkt privat engasjement for at alle skal få være den de vil og elske som de vil.
Han var i sommer tydelig på at «Når noen stjeler eller brenner et regnbueflagg, så må vi heise flere!». Så samlet han inn penger til å kjøpe flagg som nå pryder Kristiansand og som skal heises igjen og igjen. Dette er flagg som beviser at Kristiansand er regnbuebyen som ønsker alle velkommen.

Åge Bjelland fra FRI Agder delte ut prisen til en overrasket Urfjell, som også hadde oppgaven med å være konferansier. Urfjell sa følgende om prisen i sin takketale:

– Jeg setter veldig pris på å få den, men jeg tror jeg er et av de mest priviligerte menneskene som fins på Sørlandet. Jeg har fått lov til å være åpen homo så lenge jeg har vært bevisst på at jeg er det. Jeg har selvsagt stått i noen fighter i Kristiansand fra midt på 90-tallet og fått mine trøkker opp i gjennom. Men jeg har alltid fått lov til å være meg selv, i en by hvor det er rom for folk  Jeg har  prøvd å utvide det rommet for andre. Jeg tror det er viktg at vi stadig utvider det rommet og ikke trekker stigen opp etter oss. Og jeg er veldig glad for at veldig mange er med på å gjøre den jobben hver eneste dag, og så er det veldig hyggelig å bli satt pris på. Tusen takk!

Kristiansand kommune har også tidligere blitt tildelt Homofrydprisen. I 2015 fikk kommunen Homofrydprisen for sitt arbeid med LIM-planen. Og i 2016 gikk prisen til Songdalen kommune og prosjektleder Hanne Kro Sørborg for prosjektet Sex og sånn.