Åpner opp for alkoholservering 22. januar

Fra fredag 22. januar åpnes det for alkoholservering i forbindelse med matservering i Kristiansand. Man kan ikke gå inn på et serveringssted etter kl. 22.00 og skjenking stenger ved midnatt.

4538_Krs Komm Uteliv_379 - Arne Martinsen fotografer.jpg

Arkivfoto: Anders Martinsen fotografer

Innbyggere og serveringssteder må forholde seg til at alkohol kun kan serveres i forbindelse med at man spiser mat. Gjester kan ikke gå inn på et serveringssted etter kl. 22.00 og det blir skjenkestopp ved midnatt.

Alle gjester må registrere seg som gjest når de går inn et sted, holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme ved sykdom.

Nye nasjonale regler

Meningen med de nye nasjonale reglene er at det skal være mulig å få servert alkohol til maten når man går ut for å spise. Det er viktig for Kristiansand kommune å unngå at serveringssteder blir arena for spredning av smitte.

Erfaringene viser at folks smittevern svekkes i takt med økt promille, og det er særlig viktig å unngå at folk blir beruset på serveringsstedene samt unngå at folk tar tradisjonelle pub-til-pub-runder.

Kommunen har derfor oppfordret stedene til å slutte å skjenke folk før de blir beruset og pålagt at ingen gjester slipper inn etter kl. 22.00. Dette gjelder også om de har bestilt bord, har venner inne, har vært innom tidligere på kvelden eller har tatt seg en røyk utenfor eget røykeområde.

Gjelder for kommuner med lavt smittetrykk

Stortinget har pekt på at oppheving av skjenkeforbudet gjelder steder med lite smittetrykk. Kristiansand har per nå lite smitte, men har hatt utbrudd knyttet til serveringssteder tidligere.

Endringer i de lokale reglene kan skje fort om smittesituasjonen endrer seg eller intensjonene om å begrense beruselse ikke følges.

Mat = måltid

Både serveringssteder og gjester kan undre seg på hva som defineres som mat. Kommunen har ikke fått noen definisjon fra nasjonale myndigheter om dette, men Kristiansand velger å definere dette for å unngå at ordningen sklir ut. 

Mat er et måltid som tilberedes på et kjøkken - ikke enkle ting som peanøtter, chips eller toast.

Det er kun gjester som kjøper mat, som kan serveres alkohol. Det kan serveres alkohol kort tid i forkant og i etterkant av måltid. Gjester som oppholder seg på skjenkested lenge etter måltid kan ikke lenger serveres alkohol, men alkoholfrie alternativer.

Formålet med skjenkepraksis er at serveringssteder skal kunne tilby et bredere drikkespekter sammen med mat samtidig som at gjester ikke skal bli beruset og dermed dårligere på smittevern.

Kommunen forventer at bevillingshavere klarer å følge opp dette.

Artikkelen ble oppdatert 21. januar kl. 14.50