101-åring vaksinert på drop-in!

101 år gamle Kathe Hendy Mathiesen fikk sin oppfriskningsdose med Pfizer på drop-in vaksinering fredag. Hun og barnebarnet Kirsti Mathiesen Hjemdahl grep sjansen da de hørte om muligheten.

Kirsti og Kathe med munnbind.jpgDe måtte ta en selfie etter at Kathe fikk oppfriskningsdosen på vaksinasjonssenteret fredag. Nederst i teksten ser du dem uten munnbind. Selfie: Kirsti Mathiesen Hjemdahl

- Jeg bruker knapt medikamenter, men vaksiner, det tar jeg! Jeg tar influensavaksine hvert år, og koronavaksine vil jeg også ha, sier 101-åringen som altså nå er blant dem som har fått to doser og en oppfriskningdose vaksine mot korona.

Oppfriskningsdose på drop-in, det vil si uten timeavtale, er et tilbud til alle innbyggere over 65. Det må være gått minst 6 måneder siden andre dose, og du må huske å ta med legitimasjon. Det er vaksinering både i vaksinasjonssenteret på Sørlandssenteret og i Rådhuskvartalet i Kvadraturen.

Åpningstid og sted mandag og tirsdag

Mandag 11. oktober klokka 10.00 - 16.00 i vaksinasjonssenteret på Sørlandssenteret.

Tirsdag 12. oktober klokka 10.00 – 17.00 i Rådhuskvartalet ved Torvet i Kvadraturen.

Onsdag 13. oktober klokka 10.00 – 14.00 i vaksinasjonssenteret på Sørlandssenteret.  

Les mer om drop-in tid og sted her. 

Oppfriskning

Tirsdag i forrige uke ble det kjent at regjeringen vil at alle over 65 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine. Omtrent samtidig kunne Kristiansand vaksinasjonssenter slå fast at de sto i fare for å måtte kaste 1900 doser med Pfizer.

Dosene utløper på dato, og må settes senest onsdag.

Ledelsen i kommunen besluttet raskt å bruke muligheten dette ga til å tilby oppfriskningsdose på drop-in. Drop-in tilbudet varer til alle de 1900 dosene er satt, eller til onsdag som er siste frist før de går ut på dato.

- For en fantastisk mulighet! Og det bidrar jo til at kommunen slipper å kaste fullt brukbare vaksinedoser, sier Kirsti Mathiesen Hjemdahl etter at farmoren fikk sin oppfriskningsdose fredag.

Takknemlig for vaksine

I familien er de svært glade for den gode muligheten til vaksinering. De vet godt at det ikke er en selvfølge.

- Jeg mistet min far til tuberkulose da jeg var 13 år gammel. Den gang var det ingen vaksine mot tuberkulose. Det var forferdelig tungt, og min mor satt alene igjen med sju barn. Jeg er utrolig takknemlig for at vi i dag kan bli vaksinert og trygge mot mange ulike sykdommer, sier 101-åringen.

Høy alder = helt topp!

Før Kathe fikk sin første dose i februar, hadde Kirsti forsikret seg hos farmorens legesenter om at vaksinering også anbefales til personer som har nådd en så høy alder. Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik bekrefter dette.

- De eldste er mest utsatt for alvorlige sykdomsforløp med covid-19. Studier tyder på at de får bedre beskyttelse med en gjenoppfriskningsdose minst seks måneder etter dose to, sier han.

Barnebarnet sier at hun for sikkerhets skyld holdt seg i nærheten av Kathe hele fredagen i tilfelle hun skulle få en reaksjon etter at de hadde forlatt vaksinasjonssenteret. Reaksjonen kom aldri. Kathe sier hun ikke en gang har følt ubehag i armen.

- Farmor spiser og lever sunt, og har alltid tatt vare på helsa. Vi synes det er helt supert at hun nå fikk mulighet til å ta oppfriskningsdosen raskt og greit på vaksinasjonssenteret, og det er flott om også andre vil bruke tilbudet, sier Kirsti Mathiesen Hjemdahl.

Kirsti og Kathe uten munnbind.jpg

Kirsti Mathiesen Hjemdahl og Kathe Hendy Mathiesen håper flere får vite om muligheten til å bare "droppe innom" og få oppfriskningsdose med Pfizer. Foto: Børge Røssaak Nilsen, Kristiansand kommune.

Fornøyd kommuneoverlege

- Jeg synes det er flott at vi får benyttet alle de vaksinedoser vi har tilgjengelig, og oppfordrer derfor alle i målgruppene til å bruke vårt drop-in tilbud, sier han.

Alle innbyggere kan få første og andre dose på drop-in. Det kan også personer som har alvorlig svekket immunforsvar, og som derfor skal ha tredje dose. Tilbudet til disse gruppene vil vare også etter onsdag.

Men tilbudet om å få oppfriskningsdosen på drop-in gjelder altså bare ut onsdag eller til partiet på 1900 doser som går ut på dato, er tomt.

Oppfriskningsdose er altså en ekstra dose som gis for å beholde vaksinens gode effekt. Per nå tilbys personer som er 65 år eller eldre oppfriskningsdose. 

Kontakt for media

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver Kristiansand kommune
91 35 36 90