10-årsmarkering for 22. juli

I anledning at det er 10 år siden terrorangrepet 22. juli arrangerer Kristiansand kommune markeringer på årsdagen ved minnemonumentet, Arkivet og i Domkirken.

22. juli-minnesmerke.jpg

Arrangementene for 10-årsmarkeringen for 22. juli består blant annet av markering ved minnemonumentet som er plassert ved Domkirken i Kristiansand. Arkivfoto

I anledning at det er 10 år siden terrorangrepet 22. juli planlegges det flere nasjonale og lokale markeringer. I Kristiansand kommune arrangeres det markeringer på årsdagen ved minnemonumentet, Arkivet og i Domkirken. Arrangementene er åpne for alle. 

Lenk til livesending 

Til høsten skal det også bli arrangert et undervisningopplegg på Arkivet freds- og menneskerettighetssenter som tar utgangspunkt i 22. juli.

Program for 22. juli

Kl. 12.00-13.00: Markering ved 22. juli minnemonumentet ved Domkirken i Kristiansand

Kl. 12.00-12.05 Kirkeklokkene ringer over hele landet.

Markeringen starter etter dette med «The Always Juvenilia» av Bjørn Charles Dreyer som framføres sammen med cellist Ariel Alexis de Wolf.

Deretter blir det:

  • Tale ved ordfører, Jan Oddvar Skisland
  • Skuespiller Henrik Rafaelsen leser dikt fra Endre Rusets diktsamling Deretter.
  • Tale ved fylkesleder i AUF, Ida Branthus Hirst
  • Navneopplesing og kransenedlegging
  • Musikkinnslag ved Bjørn Charles Dreyer og vokalist Signe Salvesen
  • Rosenedleggelse for alle som ønsker

Markeringen ved Domkirken blir sendt direkte på Kristiansand kommunes Facebook-side

Etter markeringen arrangeres minnesamling for inviterte gjester i Rådhuskvartalet. Her blir det sosialt samvær for de etterlatte og berørte i Agder. Dørene åpner kl. 13.00 og det offisielle programmet starter kl. 14.00. Minnesamlingen arrangeres i tråd med smittevern i Kristiansand kommune.

Ansvarlig arrangør: AUF er hovedarrangør og Kristiansand kommune er medarrangør.

Kl. 13.00-18.00: Minnestund på Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

22. juli blir aldri mer en vanlig sommerdag. 10 år etter de verste terrorhandlingene på norsk jord siden krigen, inviterer Arkivet freds- og menneskerettighetssenter til åpent hus for samtaler og ettertanke.

Med vakker musikk, søkende ord og samhold vil minnes de vi har mistet, hedre de overlevende og ta vare på hverandre på en dag ingen skal behøve å være alene.  

Åpen kafé. Ulike rom for refleksjon.

Kl. 15.00 inviteres til tverreligiøs minnestund.  

Ansvarlig arrangør: Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

Kl. 18.00-19.00: 22. juli i Domkirken - 10 år etter terrorhandlingene

I Domkirken blir det samtale mellom gruppeleder for fylkestingsgruppen Gro Bråten og sokneprest Aud Sunde Smemo.

Deretter blir det tale ved fungerende biskop Freddy Berg før det blir hilsener ved ordfører Jan Oddvar Skisland, imam og leder for muslimsk union Agder, Akmal Ali og fylkesleder i AUF, Ida Branthus Hirst.

Det blir også deltakelse fra ungdomspolitikere og musikalsk innslag av pianist Runar Nørsett og solist Tine Wulff.

Markeringen er åpen for alle, men det kan være restriksjoner på hvor mange som får komme inn i kirken på grunn av koronasituasjonen.

Ansvarlig arrangør: Kristiansand Domkirke

Skal videreføre lærdom fra 22. juli 

Bystyret i Kristiansand har bevilget 250 000 kroner til å markere 22. juli. Av disse midlene skal Arkivet fred- og menneskerettighetssenter utvikle et undervisningsopplegg med utgangspunkt i 22. juli. Dette er planlagt til å starte i løpet av høsten 2021.

– I samarbeid med Arkivet skal det utvikles et undervisningsopplegg som har utgangspunkt i 22. juli. Formålet er å gi mulighet for refleksjon og tanken er at undervisningen skal vare over tid. Arkivet har den nødvendige kompetansen til å utvikle et slikt undervisningsopplegg og bystyret har satt av midler til at dette skal realiseres, sier prosjektleder og kulturfaglig rådgiver, Gro Kvanvig i Kristiansand kommune

Kontaktperson

Prosjektleder og kulturfaglig rådgiver, Gro Kvanvig
Mobil: 98 44 86 39
E-post: gro.kvanvig@kristiansand.kommune.no