– Det er jo en drittjobb, men veldig gøy

Håkon Sandvik er en av sommervikarene i parkvesenet som har sørget for at toalettene på badeplassene og friområdene i kommunen har blitt vasket og stelt i sommer.

Spyler toalettene

Ferievikar Håkon Sandvik i ferd med å spyle toalettene ved Torvesanden friområde i Søgne. 

– Det er jo en drittjobb, men veldig gøy, sier Sandvik.
Til tross for at han beskriver det som en drittjobb, gjør han det med et smil og legger til: – En blir jo vant til det, men vi må tåle å bli litt møkkete.
Sandvik synes ikke å ha noen problemer med det. I år er det sjette året han jobber som sommervikar i parkvesenet og stortrives med det.
– Arbeidet er variert. Jeg liker å jobbe ute og være i fysisk aktivitet, sier han.

Vedlikeholder cirka 40 badeplasser og friområder

Torvesanden_web.jpg

Torvesanden ligger i Søgne, nærmere bestemt der Eikeveien møter Sangvikveien. På Torvesanden er det langgrunt og barnevennlig. Her finner du også stor gressplen som egner seg godt for spill og lek. Med griller og benker er det et fint og populært område.

Kristiansand kommune har tre biler som kjører rundt til badeplassene og sørger for at toalettene blir spylt, søppeldunkene tømt og fyller på med papir i badesesongen.

Sandvik kjører nå ruten som går til badeplassene i Søgne og Songdalen. Hvor ofte de er innom varierer litt med været. Fint vær betyr hyppigere renhold, men cirka to-tre ganger i uka er de innom de forskjellige badeplassene.

I alt er det cirka 40 friområder i kommunen som får jevnlig besøk. I tillegg kommer stedene i skjærgården som skjærgårdstjenesten er innom.

Folk er flinke til å plukke med seg søppel

Tor-Fredrik Axelsen, soneleder for friluftsområder, sier han har sett en holdningsendring hos publikum de siste årene.

– Folk har blitt mye flinkere til å ta med seg søppelet sitt hjem. Vi har de siste årene gradvis redusert antall søppeldunker på friområdene og oppfordret folk til å ta med søppelet sitt hjem. Dette begynte vi med i tidligere Kristiansand kommune og innfører det nå gradvis over hele den nye kommunen. Denne oppfordringen synes jeg folk er flinke til å følge. Mange plukker, i tillegg til eget søppel, også med seg plast og annet som ligger og slenger, sier han.

– Søppeldunker blir nå bare satt ut på de mest populære og folkerike friområdene. Vi kan dermed konsentrere oss om andre vedlikeholdsoppgaver, som reparasjoner og påfyll av sand. Dessuten slipper vi problemet med at måker sprer søppel fra overfylte dunker. Men vi sjekker selvsagt områdene og plukker der det er nødvendig, sier sonelederen.

Utmarksforvaltning neste

Håkon Sandvik bil_web.jpg

Sandvik er godt fornøyd med jobben som sommervikar med ansvar for friluftsområdene og anbefaler det gjerne til andre.

For Håkon Sandvik er sommerjobbingen snart slutt og han skal ta til på et nytt studieår, men benytter anledningen til å gi litt skryt til arbeidsgiver.

– Jeg har hatt noen gode sju uker på jobb og anbefaler absolutt andre å søke sommerjobb hos parkvesenet. Spesielt om de liker å jobbe ute og være i fysisk aktivitet.

For hans del går nå turen til Evenstad og Høgskolen i Innlandet, hvor han skal begynne på studiet Utmarksforvaltning.

Søppeltømming_web.jpg

Tømming av søppeldunkene er en av arbeidsoppgavene sommervikaren har ved badeplassene.

Håkon Sandvik sprayer_web.jpg

Før toalettene blir spylt sprayes det med såpe.

Alle foto: Kari Anne Candasamy