– Denne hagen er fantastisk!

Landbruksminister Olaug Bollestad ble begeistret over nytteveksthagen ved Strandpromenaden da hun fredag besøkte byens egen kjøkkenhage sammen med parksjef Aase Margrethe Hørsdal.

01 1500 Bollestad Nytteveksthagen.jpg

Landbruksminister Olaug Bollestad (t.h.) og parksjef Aase Margrethe Hørsdal konstaterer fornøyd at folk har plukket tomt for bladbete i nytteveksthagen. Foto: Svein Tybakken 

Urbant landbruk

– Dette er jo fantastisk. Dette faller inn under det jeg kaller urbant landbruk, noe jeg har kjempeengasjement på. For slike hager er fantastisk bra på mange måter. For det første er det  en møteplass som gir fellesskap og rekreasjon. Det har pandemien vist oss at vi trenger mer av. For det andre gir det kunnskap ved at folk for ny forståelse av hvor mye vi kan dyrke og nyttiggjøre oss. For det tredje er det klimaforebyggende ved at vi lager grønnere byer og gir liv til bier og humler som vi er helt avhengige av. Og så er der grønne hagene viktig beredskapsmessig ved at de samler opp overflatevann som eller må legges i rør.

Sier en engasjert landbruksminister Olaug Bollestad som fredag 20. august var på snarvisitt i Kristiansand mens hun likevel oppholdt seg på Sørlandet under Arendalsuka.

– Det er nok ikke modent ennå, advarer parksjef Hørsdal i det landbruksministeren bøyer seg for å plukke et physalisbær rett fra busken. Men hun nyter det og berømmer Kristiansands parksjef for den flotte hagen med både kjente, nyttige og mer eksotiske vekster.

Etablert i 2017

Parksjef Aase Margrethe Hørsdal forteller at hagen ble etableret i 2017. – Her var flere flotte frukttrær da kommunen kjøpte eiendommen for 19 millioner i 2008, men vi fant ut at vi skulle tilby byen en type kjøkkenhage. Her er rips, solbær, epler, plommer og urter og salater i flere varianter. Det er et poeng at folk skal komme her og plukke. Den første tiden stod bladbete urørt. Nå er det ikke mer igjen. Det er gøy at folk begynner å skjønne hva vi har her og hva man kan bruke det til, sier en fornøyd parksjef og viser til at folk har dradd opp dill og lurt på hvorfor det ikke henger gulerøtter under.

– Så her er utvikling, sier en smilende Hørsdal.

I gang med strategiplan

Hun forteller at parkvesenets nytteveksthage i krysset Kirkegata/Strandpromenaden er litt over et mål stor fra stranda mot Gjestehavna og opp til promenaden.

– Vi jobber litt i det små, ikke de store arealene foreløpig. Men nå er vi i gang med strategiplan for urbant landbruk i Kristiansand som legges frem for politikerne på nyåret neste år. Det er hyggelig at vi tydelig har en forventning både i det politiske miljøet og befolkningen til mer tilrettelegging for både skolehager og bydelsparseller slik at folk kan dyrke der de bor, sier parksjef Aase Margrethe Hørsdal.

– Dette er virkelig noe som engasjerer meg både som politiker og personlig som forbruker og glad i kortreist, god og næringsrik mat, sier landbruksministeren som har tatt initiativ til og som tidligere i år lanserte regjeringens strategi for urbant landbruk sammen med flere av sine statsrådkolleger.

– Det er flott å oppleve at Kristiansand kommune er bevisst på dette og nå tar inn mer av urbant landbruk i byplanleggingen, sier Bollestad og plukker en ny smaksprøve. Denne gang solmodne solbær.

Kart nytteveksthagen 2.jpg