Velkommen til julemarked på Torvet

Fra 28. november til 22. desember blir det julemarkedet på Torvet. Her finner du fullt program for alt som skjer i adventstiden.

Julemarked

Julemarked 2020.jpg

Tradisjonen tro blir det julemarked på Torvet i år også. Fra lørdag 28. november åpner ca. 27 boder opp for publikumsbesøk hvor man kan kjøpe noe godt å spise, få gaveideer eller handle. Arkivfoto

Julemarkedet holder åpent frem til tirsdag 22. desember, og et besøk til markedet kan kombineres med blant annet juletrehandel, historisk juletreutstilling og skøytetur på isbanen Kompis. Rammene rundt er dekorasjoner og musikalske innslag for å skape en riktig god julestemning. I løpet av adventstiden blir det også «pop up» konserter med lokale korps og kor.

– Vårt ønske med julemarkedet er å gi besøkende god julestemning og gode opplevelser. Takket være dyktige ansatte i parkvesenet rigges isbanen nå i stand og markedet skal snart komme på plass. Vi håper store og små vil ta turen å oppleve alt julemarkedet og Torvet har å by på i adventstiden, sier prosjektleder for julemarkedet, Lisan Gjendem i Kristiansand kommune.

Stort og variert utvalg i bodene

I bodene kan man kjøpe alt fra flotte juledekorasjoner, nydelige håndlagde julekuler, håndarbeider, brukskunst, flotte produkter av tre, skinn, ullprodukter, innpakket godteri, kaffe, te, kransekaker, oster og marmelader og mye mer. Det blir også et stort og variert matutvalg med lokale og internasjonale matretter relatert til julen.

Her kan du se en oversikt over årets utstillere og varer de skal selge.

Ivaretar smittvernshensyn

Julemarkedet vil bli tilrettelagt slik at det er god avstand mellom bodene og alle smittevernsregler vil bli overholdt. I år vil det også være flere trivselsvakter på julemarkedet for å minne besøkende om å holde avstand. De vil også dele ut håndsprit til de som trenger det, og alle som leier boder er pålagt å ha håndsprit på disken.

Åpningstider (med forbehold om endringer) 

Uke 48 
Lørdag kl. 12.00–18.00 
Søndag kl. 14.00–18.00

Uke 49 og 50 
Torsdag og fredag kl. 14.00–18.00 
Lørdag kl. 12.00–18.00 
Søndag kl. 14.00–18.00

Uke 51 
Mandag-fredag kl. 14.00–19.00
Lørdag kl. 12.00–18.00
Søndag kl. 14.00–18.00

Uke 52 
Mandag og tirsdag kl. 14.00–18.00

Program (med forbehold om endringer)

Alle aktiviteter er gratis. Klikk på pilene for å se mer av programmet.

Juletresalg

Trenger du et juletre kan du kjøpe dette på Torvet. Juletreselgerne kommer i begynnelsen av desember og vil stå plassert ved Domkirken og Wergelandsparken.

Julefotografering

Fædrelandsvennen stiller trofast opp med gratis julefotografering av både små og store håpefulle. Fotograferingen skjer ved julegranen som er plassert midt på Torvet. Bildene vises på fvn.no.

Historisk juletreutstilling

Vest-Agder museet viser en historisk juletreutstilling inne i Rådhuskvartalet. Her kan du se hvordan juletre ble pyntet helt fra 1840 og fram til i dag med ulike "pyntetrender". To-tre butikker i byen viser også hvordan vi pynter dagens moderne juletre.

I tillegg kan du se tre trær som har blitt dekorert med hjemmelaget pynt laget av barnehagebarn i tre kommunale barnehager i Kristiansand.

Juletreutstillingen er gratis og åpen for besøkende mandag, onsdag og fredag fra kl. 08.00–15.30. Tirsdag og torsdag holder Rådhuskvartalet langåpent fra kl. 08.00–21.00.

Utstillingen vil være tilgjengelig for alle til 22. desember. 

I tillegg arrangeres det også to helgeutstillinger i Rådhuskvartalet. Åpningstidene er:

  • Lørdag 28. november kl. 12.00–18.00
  • Søndag 29. november kl. 14.00–18.00
  • Lørdag 12. desember kl. 12.00–18.00
  • Søndag 13. desember kl. 14.00–18.00

Omvisning

Frem mot jul kan du også bli med på omvisning på juletreutstillingen med av museets formidlere. For å sikre nødvendig avstand er det maksbegrensning på 15 personer av gangen så her gjelder førstemann-til-mølla-prinsippet.

Omvisning varer i 15-20. minutter og arrangeres:

  • Lørdag 28. november kl. 14.00, kl. 15.00 og kl. 16.00
  • Søndag 29. november kl. 14.00, kl. 15.00 og kl. 16.00
  • Torsdag 3. desember kl. 17.00 og kl. 18.00
  • Torsdag 10. desember kl. 17.00 og 18.00

Møt opp utenfor inngangen til Rådhuskvartalet (inngangen ved Torvet) 15. minutter før omvisning. Det er nødvending med besøksregistering i forbindelse med smittesporing. Registreringen skjer på Rådhuskvartalet.

Hvis det blir stor etterspørsel, kan det bli aktuelt med ekstra omvisninger.

Dersom grupper (maks. 15 personer) ønsker omvisning utenom oppsatte tidspunkter, kan de ta kontakt med: Gunhild Aaby, 934 52 031, gunhild.aaby@vestagdermuseet.no

Blå Kors stiller med juletre til gaveinnsamling

Inne på Rådhuskvartalet, sammen med Vest-Agder museets historiske juletreutstilling, vil Blå Kors i samarbeid med Kristiansand kommune ha et eget tre til julegaveinnsamling til lavinntektsfamilier.

Isbanen åpner 27. november 

Fredag 27. november åpner isbanen «Kompis». I år er det besluttet at det ikke vil bli avholdt et offisielt åpningsarrangement.

Isbanen på 1000 m2 vil holde åpent hver dag til omtrent midten av mars. Banen er belyst fram til klokken 22.00.

Viktig å ivareta smitternsregler
Alle som ønsker å stå på skøyter oppfordres til å holde god avstand og ivareta smittevernsreglene. Tidligere år ble det plassert små seler på isbanen som barn kunne støtte seg på. Grunnet smittevernhensyn vil ikke disse selene komme på banen i år. 

Skulle det vise seg at det ikke er forsvarlig å holde banen åpen med tanke på smittevern vil anlegget bli slått av. Hvorvidt man umiddelbart "pakker ned" hele anlegget, eller lar det være stengt for en periode og deretter åpne det igjen senere, må vurderes dersom situasjonen oppstår. 

Gratis utlån av skøyter
Det vil ikke bli en utleie bod på nåværende tidspunkt ved skøytebanen, men alle som vil ønsker det kan låne skøyter gratis hos BUA som er kommunens eget utstyrslager.

Åpningstider i BUA
I desember har BUA åpent mandager kl. 16.00-18.00. Fra januar til begynnelsen av april er det åpent mandag og torsdag kl. 16.00-21.00.

Lysinstallasjon i Wergelandsparken

Tradisjonen tro blir det julestemning både høyt og lavt når parkvesenet rigger i stand flotte lysinstallasjoner i Wergelandsparken. Noen av installasjonene vil du kanskje kjenne igjen fra tidligere år, men i år har parksjefen noen ekstra overraskelser på lur.

– Det blir noen kjente elementer fra tidligere år som frierbenken og lyskuler i trærne, men det blir også noen overraskelser i form av nye elementer på bakken og i trærne som vi gleder oss til å vise frem til innbyggere. Blant annet skal vi sette på plass en helt ny installasjon i parken som er fire meter høyt og fire meter bredt. Ved å lyse opp parken håper vi at vi kan lyse opp mørketiden og glede flere i denne krevende tiden vi er i, sier parksjef Kurt Tange Jensen i Kristiansand kommune.

Tenning av julegranen søndag 29. november kl. 17.00

Søndag 29. november klokken 17.00 arrangerer Kristiansand kommune og Frelsesarmeen tenning av julegrana. Det blir formell tenning av granen av ordfører Jan Oddvar Skisland eller varaordfører Erik Rostoft. Frelsesarmeen spiller hornmusikk, men i år blir det ikke scene ved granen slik som i fjor. Det blir dermed ikke mulig med juletregang, men det blir likevel julestemning.

Parkvesenet har også satt opp juletrær i Søgne og Songdalen.

Kontaktpersoner

Har du spørsmål om julemarkedet kan du kontakte arrangementskonsulent Lisan Gjendem på mobil: 48 11 43 29

Har du spørsmål om isbanen kan du kontakte arrangementskoordinator Tore Løvland på mobil: 90 68 79 18