-  Tenker på de etterlatte

- Denne helgen mistet vi tre beboere med koronasmitte på omsorgssenter i Kristiansand kommune. Vi tenker på de etterlatte, og vi gjør det vi kan i denne situasjonen og vi er veldig stolte over våre ansatte som står i dette, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Sårbare og utsatte

Ordføreren peker på at viruset i første omgang rammer de mest sårbare og utsatte.

- Vi forstår at mange er redde for koronasmitte på sykehjem, og kommunen gjør alt den kan for at smitten til sykehjem med beboere og ansatte blir begrenset.

Ytterlige fire på Stener Heyerdahl omsorgssenter har testet positivt. Av 15 pasienter på avdelingen er altså 12 testet og 7 av disse har testet positivt.

- De nye smittetallene gjør at vi får nye utfordringer med tanke på håndteringen av dette og organiseringen bemanningsmessig, sier Skisland.

Kommunedirektør Camilla Dunsæd sier det er tungt å følge situasjonen i Kristiansand og på landsbasis.

- Etter helges hendelser er  alle beboere på Stener Heyerdahl omsorgssenter, som ønsket det, testet for koronasmitte.

Smitteverntiltak

Ytterlige fire testet positivt. Av 15 beboere på avdelingen er altså 12 testet. 7 av beboere har testet positivt. To av dem som testet positivt døde som kjent i helgen

Pasientene holdes på sine rom og ytterligere smittevernstiltak er iverksatt

- En sykepleier på Stener Heyerdahl ble også testet positivt før helgen. Samtlige ansatte på avdelingen blir testet i morgen i regi av koronasenteret.

De som tester positivt isoleres hjemme etter vanlige regler. De som får symptomer etter å ha testet negativt testes på nytt.

Brev til pårørende

- De pårørende er i en ekstra vanskelig situasjon, siden de ikke får anledning til å besøke sine kjære på avdelingen. Vi holder dem løpende orientert om utviklingen rundt den enkelte pasient og generelt på avdelingen.

Det går i dag også ut et brev fra sykehjemsoverlege Kari Beate Johnsen til pårørende på alle sykehjem der hun forklarer litt om hvordan vi gjør vårt ytterste for å ivareta alle beboere på sykehjemmene, sier Dunsæd.

Les brevet her

- Spesiell

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier situasjonen er svært spesiell, og ingen har opplevd dette før.

- Det eneste som er sikkert, er at det meste er usikkert. Vi må improvisere og vi må lære underveis. Denne situasjonen på Stener Heyerdahl omsorgssenter er helt spesiell, sier Haarr.

- Hovedregelen er at personal som er syke skal ikke på jobb. De generelle hygienetiltakene skal gjennomføres omhyggelig, sier han.  

Det er flere grunner til at vi ikke tar de ansatte ut i karantene, sier kommuneoverlegen.

- Med det vi nå vet, måtte samtlige ansatte da ha gått ut i karantene. Pasienter ville miste kontakt med pleierne de kjenner. Driften ville stoppe opp, sier Haarr.

Et notat om karantene er sendt ut

Han peker på at det er viktig å holde friske ansatte på jobb for å sette inn flere støtte- og oppfølgingstiltak. Felleskapet i personalgruppen er også ekstra viktig.

- Enestående personale

- Personalet på avdelingen har gjort en enestående jobb i disse vanskelige dagene, og vi gjør nå hva vi kan for å støtte og styrke dem i arbeidet i tiden fremover, sier han.

- Vi beklager dypt og inderlig denne situasjonen. Både overfor pasientene, de pårørende og personalet. Vi lærer mye av denne situasjonen, og den lærdommen vil vi ta med oss for å lage enda bedre prosedyrer på sykehjemmene våre videre, sier Haarr.

Ordfører Jan Oddvar Skisland betonet også at det er svært viktig å ta lærdom av denne situasjonen.

- Vi må ligge så langt frem som mulig på dette. Vi har ingen fasitsvar på dette, men jeg opplever at alle i organisasjonen vil gjøre det best mulig, sier Skisland.

Skisland legger også vekt på at at Kristiansand kommune var blant de første kommunene som fikk mange smittede.

Kontakt for media

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
913 53 690