Overrakte ordførerportrett

Torsdag 25. juni ble portrettet av tidligere ordfører Harald Furre avduket og overrakt av kunstneren Per Fronth i hans atelier i Kristiansand.

Portrettet av Harald Furre av Per Fronth.jpg

Kunstner Per Fronth har laget ordførerportrettet av Harald Furre.

Harald Furre var ordfører i Kristiansand fra 2015-2019, og nå har hans ordførerportrett blitt avduket og overrakt til kommunen. Maleriet skal henges opp i Rådhuskvartalet etter sommeren sammen med de 24 andre ordførerportrettene som tidligere hang i Rådhuset.

Sterkt politisk budskap

Portrettet er malt av kunstneren Per Fronth og har ulike elementer som fremstiller situasjonen i Kristiansand da Furre satt som ordfører, hvilke saker som har vært viktige for han og hvordan det politiske liv var.

Per og Harald etter avduking.jpg

Til venstre: Kunstneren Per Fronth og Harald Furre avduket portrettet sammen. Dette er Per Fronth sitt tredje ordførerportrett, før Furre malte han Per Sigurd Sørensen (ordfører i 2007-2011) og Jan Oddvar Skisland (ordfører i 2003-2007). 

– Per har valgt å lage et sterkt politisk budskap fra min ordførerperiode og om de sakene jeg har stått i front på. Regnbueflagget viser hvor viktig det er at en ordfører markerer hvilke verdier som bør prege en kommune, i dette tilfellet mangfold og toleranse. Dette er verdier det var viktig å vise da regnbueflagget ble kuttet ned før skjeve sørlandsdager i 2016. Da bestemte jeg at regnbueflagget skulle vaie fra byens offisielle flaggstang – på rådhuset. Det skape mye oppmerksomhet og gav et sterkt signal, sier Harald Furre før han forklarer mer om maleriet:

– Siloen – den kommende Kunstsiloen – ble en av de store stridssakene. Nå er museet under bygging, og jeg er overbevist om at det blir flott. De tre siloene er også en illustrasjon på de tre kommunene som nå er blitt Kristiansand, en sammenslåingsprosess som jeg jobbet svært mye med. Og uværsskyen som bygger seg opp bak meg, med regn under er en illustrasjon om den heftige debatten vi fikk i tiden før og etter valgkampen, preget av blant annet Sørlandsnyhetenes spredning av anklager og falsk informasjon. Jeg syns jeg ser veldig alvorlig ut, men jeg fikk dessverre ikke lov til å smile, sier Furre.

På spørsmålet om han er fornøyd har han et klart svar.

– Jeg synes Per har laget et flott portrett medet sterkt budskap om det jeg var med å få til. Politikk er å ville, og jeg er glad for at portrettet får frem noe av det jeg og flertallet ville.

Skisland overekker blomster til Per Fronth.jpg

Ordfører, og tidligere portrettmodell, Jan Oddvar Skisland overakte blomster til kunstneren og takket han for arbeidet.

Furre valgte Fronth

Harald Furre var den siste ordføreren før kommunesammenslåingen. I gamle Kristiansand har det vært lang tradisjon at tidligere ordførere og rådmenn kunne velge hvilken kunstner som skulle forevige dem.

– Jeg valgte Per Fronth fordi han er en av Kristiansands fremste kunstnere og lager flotte bilder med en blanding av foto og maling som jeg synes er fascinerende. Jeg har kjent Per siden videregående skole og fulgt hans utvikling med stor interesse, sier Furre.

– Dette er mitt tredje ordførerportrett og det er alltid et ærefullt oppdrag. Maleriet av Harald Furre er det mest politiske portrettet jeg har laget, og det viser litt av tiden vi har vært gjennom. Flagget, bæreren og idealene står i sentrum. Teknikken jeg har brukt er fotografi mot maleri. Jeg jobber alltid med fotografi som jeg beveger og strekker så langt jeg kan inn mot maleriet. Og flagget i portrettet går tilbake til den franske revolusjonen i 1830 hvor Eugene Delacroix malte frihet som leder folk over barrikadene med Trikolor-flagget. Så jeg trekker veksel til ganske tunge kunstneriske kjente malerier i dette verket, sier Per Fronth.

Inviterte gjester.jpg

I atelieret til Per Fronth kom inviterte gjester som for første gang skulle få se hans portrett av tidligere ordfører Harald Furre.

Bidrag til historien

Kulturrådgiver Angjerd Munksgaard i Kristiansand kommune har vært organisator for ordførerportrettet. Hun forteller at dette maleriet har kommet i en tid med flere utstillinger basert på det samme temaet.

– Dette svært politiske portrettet ble avduket i samme tidsrom som det har vært to kunstutstillinger som kommenterer politikken og samfunnslivet i Kristiansand. Utstillingen til Cornelius Jakhelln på Arteriet, som blant annet tar et oppgjør med lokal hatkultur, mobbing og hets har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Og forrige torsdag åpnet en utstilling i Kunsthallen hvor ett av verkene er et stort veggmaleri som viser en erotisk og humoristisk fremstilling av sentrale personligheter i Kristiansand, noe som førte til omtale i nasjonale medier.

– Det er tre ulike kunstneriske innganger, og uttrykk, til tiden vi lever i akkurat nå og hva som preger den. Det kan være viktig å reflektere over at utstillingen på Arteriet nå er avsluttet og maleriet i Kunsthallen forsvinner når utstillingen stenger i august. To av tre «øyeblikksbilder» av Kristiansand blir borte. Portrettet derimot, eies av Kristiansand kommune og vil fortsette å fortelle historien om Kristiansand i tiden Harald Furre var ordfører, også i årene som kommer. - Det forteller oss noe om viktigheten av offentlig kunst, sier Munksgaard.

Enn så lenge er det uvisst om portrett-tradisjonen skal fortsette i dagens Kristiansand.

– Tradisjonen har lang historie i gamle Kristiansand, og det er foreløpig ikke gjort et vedtak om dette er en tradisjon som fortsatt ønskes i dagens kommune, sier Munksgaard.