Nominert til "Friluftslivets Ildsjelpris"

Jarle Føreland, fagansvarlig for friluftstilbudet ved «Energiverket» i Kristiansand kommune, er nominert til Friluftslivets Ildsjelpris 2020.

Jarle Føreland med hunden Kompis

Jarle Føreland har alltid med med seg hunden sin Kompis på jobb. Det er en fem år gammel Alaska malamute som er en skikkelig humørspreder! Jarle sier Kompis har en egen nese for å gi turdeltakere som har en vanskelig dag litt vennlig inspirasjon, litt piff og et løft. Foto: Janne Rommetveit. 

- Glad og overrasket

Jarle Føreland er en av tre nominerte til "Friluftslivets Ildsjelpris" en nasjonal pris som ble etablert i 2013, for å hedre de lokale hverdagsheltene som bidrar til å få flere mennesker med ut i naturen.

Føreland brenner for å gi folk med utfordringer en bedre hverdag gjennom friluftsliv, og han ble glad og veldig overrasket over nominasjonen.

- Dette bidrar til å vise frem et spennende fagfelt, og det sier noe om alle mulighetene naturen gir oss. Mitt engasjement kommer av at jeg har sett at å være ute i naturen gir en ekstra dimensjon for å kunne skape endring og mestring, sier Føreland.  

Les mer om prisen  

Les hvordan du stemmer gratis nederst i teksten

Friluftsmann hele livet

Jarle Føreland er 52 år, sosionom og skogsarbeider, og har vært ansatt i kommunen siden 2005. Han har en allsidig praksis fra barneverntjenesten, Fritid med bistand, og feltet rus og psykisk helse.

Interessen for friluftsliv i alle former har vært der siden barndommen.

Føreland er fagansvarlig for friluftstilbudet ved Energiverket. Energiverket er et aktivitetstilbud innen rus og psykisk helse som legger vekt på at alle har muligheter.

Føreland har et stort engasjement for å gi folk med utfordringer innen rus eller psykisk helse en bedre hverdag gjennom friluftsliv.

Det var avdelingsleder ved Energiverket Leif Roar Kalleberg, som nominerte Føreland til prisen.

- Jarle har bidratt til at friluftsliv er en viktig og integrert del av kommunens tilbud til denne målgruppa. Jarle viser i praksis at natur og friluftsliv er en flott arena for å bygge mestring og tro på seg selv, sier Kalleberg.

- Utfordringer og mestring

På Energiverket deltar om lag 50 personer hvert år i ulike friluftsgrupper. Flere av gruppene er for ungdom og voksne under 40 år. Det er et mangfoldig tilbud med turer i nærområdet til fots og i kajakk, og krevende turer i høyfjell høst- og vinterstid.

- Jarle har flere ganger krysset Hardangervidda fra Finse til Haukeliseter med deltakere fra Energiverket, skryter Kalleberg.

Jarle Føreland har et svært bevisst forhold til de terapeutiske mulighetene som finnes i friluftslivet.

- Når vi er ute bruker vi alle sansene våre på den måten vi er skapt til å bruke dem. Vi fokuserer på å lytte, kjenne naturlige lukter, vi fryser og vi svetter. Vi opplever mestring og utfordringer, og vi må samarbeide med andre, sier han.

- Lærer mye i naturen

Han påpeker at det fysiske og psykiske henger sammen.

- Det er viktig å samarbeide med andre, løse utfordringer sammen, ta vare på seg selv og andre. Naturen er en fantastisk arena for dette. I naturen og på tur er det ikke slik at vi bare kan gi opp når vi ikke vil mer. Vi kan ikke velge minste motstands vei, vi må gjøre oss ferdige med ting, selv når det er ubehagelig, sier Føreland.

- Ved Energiverket legger vi vekt på å overføre det som læres i naturen og på tur, inn det livet vi lever til daglig, sier han.

Føreland mener mange av deltagerne får det bedre, og de blir i stand til å tåle motbakkene i livet som vi alle møter fra tid til annen.

For mange av deltagerne blir det naturlig å fortsette med friluftsliv etter at de er ferdige på Energiverket, noen går ut i jobb, og andre tar en utdanning.

Energiverket har et tett og forpliktende samarbeid med USN, Universitetet i Sørøst-Norge, som forsker på effekten av friluftsgruppene.

Stem på Jarle

Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning som går fra 20. august – 6. september 2020. Du stemmer ved å sende sms med kodeord Ildsjel 3 til 26444.

Det er gratis å stemme og man kan stemme så mange ganger man ønsker

Prisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og festivalen Friluftsliv for alle. Vinneren vil offentliggjøres på Toten fredag 11. september.

Kontakt for media

Avdelingsleder Energiverket
Leif Roar Kalleberg
901 95 290

Kajakker i vinterlandskap. Gleden ved å padle i kajakk gjelder året gjennom, ikke bare når vannet er varmt og godt. Foto: Jarle Føreland
Teltleir i vinterlandskap på Hardangervidda. Jarle har hatt med mange av Energiverkets deltakere på slike turer.

Vær er blant utfordringene som en må ta når en er ute i naturen.