Neste generasjons parkeringsautomater er her

De første 12 av de nye automatene er snart på plass i bybildet. Bruker du en av dem slipper du å legge billetten i frontruta. Alt registreres automatisk.

Håkon og Marius.jpg

Håkon Aadnevik (t.v.) og Marius Drange, teknikere i drift og anlegg hos parkeringsenheten, viser gjerne fram de nye flotte automatene. Her er de ved en av automatene som har blitt skiftet ut i Elvegata. Foto: Kari Anne Candasamy.

– Vi har stilt krav om at de nye automatene må ha et godt og tydelig display, sier avdelingsleder Arvid Rune Larsson. Han er godt fornøyd med de nye automatene og tror også publikum vil synes de er greie i bruk. En annen ting han gjerne fremhever er at automatene kan driftes av solceller, noe som er positivt med tanke på miljøet. I løpet av neste år skal alle betalingsautomatene i Kristiansand være av den nye sorten. 

Tast inn bilnummeret

Automatene er enkle å bruke. Du taster inn bilnummeret ditt og velger betalingsmåte. Kvittering kan du få både som billett, på SMS eller e-post. På alle automatene hvor du kan slå inn bilnummeret ditt, er det ikke lenger nødvendig å legge billetten i frontruta. Trafikkbetjentene sjekker bilnummeret og ser om parkeringen er betalt for.

Tast bilnummer.jpg

Husk å taste riktig bilnummer, hvis ikke får du parkeringsbot eller ileggelse som fagfolkene kaller det.

Velg mellom flere betalingsalternativer

På de nye automatene kan du fortsatt betale med mynt om du ønsker. Men betaler du med kort kan du avbryte parkeringen om du er klar til å dra før tiden. Da betaler du bare for tiden du står parkert. Vær oppmerksom på at det opprinnelige beløpet blir reservert på kortet ditt, og vil vise på bankutskriften et par-tre dager innen det blir korrigert med det faktiske beløpet du skal betale.

Betaler du med mynt er det ikke mulig å få penger tilbake selv om du har betalt for lenger tid enn du står parkert.

Det er også mulig å betale med parkeringsappene EasyPark, ParkLink og WayToPark. Også ApplePay og GooglePay kan brukes, og automatene skal kunne ta i bruk eventuelle nye betalingsløsninger som kommer.

Lett for publikum å tilkalle hjelp

Alle automatene er i nettverk, noe som betyr at drift og vedlikehold hos parkeringsenheten får automatisk beskjed om noe er galt med en automat og kan fikse dette raskt. Skulle du likevel få problemer med en automat, er det bare å ringe nummeret som står oppført ved automaten. På dagtid vil du da kunne få hjelp over telefonen.

På automatene kan du også velge engelsk eller tysk språk, i tillegg til norsk. 

Fakta om parkeringsenheten i Kristiansand kommune

  • drifter 50 000 kvadratmeter i P-hus 
  • 123 betalingsautometer
  • 355 ladeenheter (flere kommer)
  • driftssenter med 108 kamera