Bli med på Miljøuka   12.- 18. oktober!

Miljøuka for et bærekraftig Kristiansand er snart i gang, med over 40 arrangementer! Vi inviterer til kurs, utstillinger, bruktboksalg, seminarer, debatter, byttemarkeder og mer.

Skisland-Dunsaed-Rojas-miljouka2.jpg

Snart er Miljøuka i gang. Ordfører Jan Oddvar Skisland, kommunedirektør Camilla B. Dunsæd og prosjektleder Elizabeth Rojas gleder seg til uka og oppfordrer innbyggerne til å være med. Foto: Svein Tybakken

For full oversikt over alt som skjer kan du sjekke Miljøuka-kalenderen. 

Ordfører Skisland åpner Miljøuka

– Det er imponerende å se hvordan lag, foreninger, næringslivet, kulturlivet, organisasjoner og kommunen mobiliserer og inviterer til et mangfold av aktiviteter i Miljøuka, sier ordfører Jan Oddvar Skisland. Han åpner Miljøuka offisielt 12. oktober, under et storstilt åpningsarrangement på Scandic Bystranda hotel. Arrangementet streames og kan sees av alle som ikke kan få plass i lokalet.

– Med arrangementspåmelding, smitteverntiltak og streaming løses utfordringen med koronasituasjonen så det blir en imponerende Miljøuka også i år, sier Skisland.

– Engasjementet viser også at vi nettopp er bærekraftige sammen når det gjelder. Natur og miljø har blitt mer verdsatt av flere i denne koronatiden. Det viser hvor viktig det er at vi tar vare på naturen og det biologiske mangfoldet rundt oss, og rydder opp i klima- og miljøforurensing, sier ordføreren. Han oppfordrer til å delta i Miljøuka, enten på arrangementer eller på nett, og gjøre egne tiltak for å bidra til et bærekraftig samfunn i kommunen.

Kommunedirektør Camilla Dunsæd oppfordrer også innbyggerne til å delta i Miljøuka og til å ta turen innom Rådhuskvartalet.

– Kom og se de flotte og kreative utstillingene som er satt opp til Miljøuka. Her er mye å se for både store og små. Du får også med noen gode grønne tips på veien, sier Dunsæd. 

Utdeling av Miljøprisen

Under åpningen deles kommunens  Miljøpris ut av juryleder Odd Magne Omdal og ordfører Skisland. På programmet står også spennende foredrag og en panelsamtale ledet av foredragsholder Per Espen Stoknes. Vi får møte den nye driveren av Bærekraftsenteret, Solveig Nilsen, og Emma Lind forteller om Bærekraftfestivalen. Miljøvernsjef Stein Erik Watne presenterer starten på den nye klima- og miljøstrategien for Kristiansand kommune.

Mer om åpningen og link til streaming finner du her

Miljøuke for innbyggere i alle aldre

–  Miljøuka har gode tilbud til alle aldersgrupper. Det er viktig å nå barn og ungdom, framtidas innbyggere. Vi voksne må inspireres til endringer gjennom kurs, seminarer og kunst, sier prosjektleder Elizabeth Rojas.  

– I år er mange kunstnere engasjerte i Miljøuka – noe som jeg ser som positiv og meningsfylt. Klimadebatten har blitt dominert av tunge begrep, statistikk og fakta som er vanskelig for folk å forstå. Kunst gir nye innsikter knyttet til klima- og miljøspørsmål og kan berøre oss. Kunst samler oss, den krysser kulturer, religioner og språk. Dette kan føre til handling – noe som vi trenger for å løse klimakrisen.

– Det er også flott at Spis grønt uka arrangeres samtidig, og vi har et godt grønt samarbeid med næringslivet for byen vår, sier Rojas.

Nytt i år

Nye tilbud i år er bruktboksalg hos alle bibliotekene i kommunen. Det blir også byttemarked i Rådhuskvartalet med klær, sko og planter. I Rådhuskvartalet er det også fire ulike utstillinger, så her er det verd å ta turen innom. Ordfører Skisland åpner også en ny urban kunstløype på Søm.

På Torvet stilles det ut en diger plastkube hvor alle inviteres til å gjette hvor tung den er. Plastkuben illustrerer hvor mye marint avfall som samles inn av frivillige hver uke i Kristiansand og Vennesla. Kom på Torvet, del et bilde av plastkuben på Instagram med taggen #plastkuben og bli med på trekningen av flotte gevinster!

Om Miljøuka

All informasjon om Miljøuka og arrangementene finner du på miljoukakristiansand.no, og Miljøukas Facebookside.

40 aktiviteter og tilbud

Her er litt av det som skjer under Miljøuka:

 • #plastkuben – konkurranse på Torvet
 • byttemarkeder: klær, sko og planter
 • boksalg og utstilling: alle biblioteker i kommunen
 • kurs: spis mer grønt, vegetarmat, bokashi, fikse klær, solstrøm, kjøkkenhage, matsvinn og grønnsakdyrking
 • utstillinger: dødelig søppel, BUA, with open eyes, mint streetart, grønne muligheter i Mali
 • krabbefest for barnehager
 • barnas smaksfestival
 • bærekraftig byvandring for ungdomskoler
 • ryddedugnad og søppelplukking: Hopp og rydd i havet!
 • finale i bærekraftig forretningsidékonkurranse

Seminarer, foredrag og debatter:

 • kan kunst kurere klima?
 • bærekraft i kultur – ny kulturstrategi
 • hvordan redusere matsvinn
 • hvordan gjøre bærekraft til et konkurransefortrinn på vei mot et utslippsfritt Kristiansand
 • bedriftsbesøk hos Returkraft
 • grønn teknologi møter norsk bistand
 • filmkveld om plast  

Spis grønt uka har mange grønne tilbud.
NRK TV-aksjonen, et hav av muligheter har innsamlingsaksjon 18. oktober til prosjekter mot plastforsøpling.