Mester i tre og betong

Fagarbeider Øystein Brandsdal er byggmesteren bak parkvesenets solide benker som er plassert i Kristiansands friområder. Også ute-toalettene er hans verk.

Solide benker

Øystein Brandsdal Parkvesenet 2.jpg

Øystein Brandsdal med de siste fem benkene som ble satt ut i Jegersberg onsdag 1. april. – Nå blir det vel ikke laget flere før til høsten, sier parkvesenets mann bak friområdenes solide og gode hvilebenker. Foto: Svein Tybakken

– De gamle spilebenkene var både vanskelige å vedlikeholde og altfor lette. De ble bare slengt veggimellom og ødelagt hele tiden. Jeg kom med noen ideer og så har det ballet på seg. Nå har vi til sammen satt ut et 50-talls av disse solide benkene, sier fagarbeider Øystein Brandsdal i Kristiansand kommunes parkvesen, og viser frem de fem siste benkene han har produsert.

Brandsdal er utdannet byggmester og tenkte at selvgjort kan være velgjort. Derfor satte han i gang produksjonen av ny type solide og rimelige benker for et par år siden.

Enkel konstruksjon

Formen til benkene.jpg

Fagarbeider Øystein Brandsdal har laget ei «kageform» til betongbeina for benkene. Alt er hans eget design. Foto: Svein Tybakken

– Det er jo en enkel konstruksjon, og koster lite å produsere. Poenget har også vært å få til noe som er omtrent umulig å flytte på og som er godt nok å sitte på. Akkurat når det gjelder sittekomforten, så har jeg justert på den etter hvert. Jeg tror de er akseptable nå, sier Brandsdal.

Parkvesenets byggmester har laget en forskalingsform for betong-understellet til benken og bruker royalimpregnerte og kraftige materialer til sete og rygg.

Kjapt og billig

– Vi gjør det omtrent som når ungene lager sandkage på stranda. Vi hiver oppi jordfuktig betong og så tørker de litt før vi tar av forskalinga. Kjapt, funksjonelt og billig, sier den oppfinnsomme fagarbeideren, som opplever nær sagt et umettelig behov for benker i de mange og store friområdene i kommunen.

– Vi har akkurat laget og satt ut 14 nye benker langs stier og turveier blant annet i Kvernhusløypa (Søgne), Jegersberg, Dønnestad, Sømstranda, Helvetesdalen, Eigevann, Krageviga og på Andøya.

Ute-toalett i betong

Ute-toalett Baneheia.jpg

Toalettene på friområdene er stengt nå på grunn av korona-situasjonen. Disse nye, som dette nylig monterte i Baneheia, er designet og bygget i betong og tre av fagarbeider Øystein Brandsdal i Kristiansand kommunes parkvesen. Foto: Svein Tybakken

Øystein Brandsdal har jobbet i over 30 år i Kristiansand kommunes parkvesen og har planlagt å gå av med pensjon fra neste år. Han er også mannen bak ute-toalettene på friområdene i Kristiansand.

– Det er vært samme tankegang der. Toalettene skulle være funksjonelle og tåle slitasje. I tillegg måtte de være enkle å vedlike- og renholde og skulle ikke laget lukt – verken inni eller til omgivelsene. Bare bygget konstrueres riktig, er jo det uproblematisk. Nå er 14 toalettbygg i betong og tre satt opp de siste årene. Her sørger vi også for hyppig renhold, særlig i sommersesongen, og opplever fornøyde gjester og brukere, sier parkvesenets byggmester, Øystein Brandsdal.

Øystein Brandsdal Parkvesenet 3.jpg

Fagarbeider og byggmester Øystein Brandsdal ved betongelementene som utgjør gulv og vegger i toalettbyggene. Foto: Svein Tybakken