Markering av 8. mai

De planlagte folkearrangementene på frigjørings- og veterandagen 8. mai er som kjent avlyst. Men dagen blir likevel markert. Her kan du følge markeringer direkte på PC, nettbrett eller mobil klokka 16.45.

- I år er det 75 år siden andre verdenskrig sluttet. Planen var at vi skulle slå skikkelig på stortromma under årets markering, men det satte pandemien en effektiv stopper for. Men en slik merkedag i norsk historie må selvfølgelig markeres, og derfor sender vi to av markeringene live, sier arrangementskoordinator Tore Løvland i Kristiansand kommune.

Sending 11.20

Fædrelandsvennen sender fra Lasaretthøyden på Odderøya klokka 11.20. Her kommer historiker Knut Mæsel, Gro Kvanvig fra Arkivet og tidligere oberst og Libanon-veteran Odd Helge Olsen. De vil fortelle om krigen og ikke minst om dagene for 75 år siden da Norge igjen ble en fri nasjon.

I tillegg skal det klokka 12.00 skytes 21 skudd fra Christianssand Artillerie Compagnie, og vi får høre 16 år gamle Sebastian Sjåstad Overå synge tre vers av «Ja, vi elsker».

Sending

Hele denne sendingen kan du se på www.fvn.no, og det er Kjetil Samuelsen som er programleder.

Ny sending 16.45

Noen timer senere skal ordfører Jan Oddvar Skisland legge ned krans ved veteranmonumentet i Tresse. Også denne markeringen sendes direkte, og den kan du se på kommunens egen hjemmeside www.kristiansand.kommune.no eller på kommunens Facebook-side https://www.facebook.com/kristiansand.kommune.

Sendingen starter klokka 16.45. I tillegg til ordførerens tale og kransenedleggelse, blir det musikk og innslag fra kransenedleggelsene tidligere på dagen: Søgne hovedkirke, Greipstad kirke, Tveit kirke, Oddernes kirke, Kristiansand Stadion og Kristiansand kirkegård (minnesmerket over falne fra Kristiansand, minnesmerket over falne fra Odderøya og ved sovjetiske og britiske krigsgraver).

- Det blir en annen markering enn det vi hadde sett for oss, men vi håper disse to livesendingene blir sett av mange sørlendinger. Vi har definitivt mye å takke våre forfedre for som kjempet for vår frihet, og det må vi aldri glemme, avslutter Løvland.