Åpning av kunstprosjektet ENTER

Velkommen til offisiell åpning av ENTER, en skulpturell og omreisende installasjon inspirert av labyrinten. Åpningen finner sted i Kilen på Finsland lørdag 8. august klokka 14.00.

Foto av Kristine Wessel.jpg

Søskenparet Signe og Åsmund Solberg

Prosjektet «ENTER» er en del av SNART Kristiansand - en rekke kunstprosjekter som berører viktige temaer i steds- og samfunnsutviklingen i Kristiansand. SNART Kristiansand er initiert av Kristiansand kommune i forbindelse med kommunesammenslåingen. ENTER er et kunstverk som består av mange elementer; Det er både lyd, skulptur og labyrint på samme tid. ENTER vises for første gang utendørs i naturskjønne Kilen på Finsland i Kristiansand kommune. Her vil Livatnet, vind og vær bli en del av kunstopplevelsen.

For ordens skyld: Smittervern ivaretas selvsagt på arrangementet. Vi minner derfor om at folk som hoster, nyser eller har andre potensielle Covid 19-symptomer må holde seg hjemme.

Kunstner Signe Solberg og musiker Åsmund Solberg har gjennom våren samarbeidet om et prosjekt som belyser varierende aspekter av temaet kommunesammenslåing og som vises flere steder i den nye storkommunen. Det er første gang de arbeider sammen og resultatet har blitt ENTER, en massiv skulptur med et eget lydverk, inspirert av labyrinten. Grunnidéen for verket er å reflektere rundt noe større som settes sammen til en enhet, samt å arbeide mot et mål uten å fysisk kunne se hverandre.

Inviterer til utforsking

– Samarbeid er en kompleks prosess der man stadig finner nye sider, vinkler og opplevelser. Det kan ofte oppleves tydelig for utenforstående, men innviklet for dem som står midt oppi det. Vi ønsket å lage en skulptur som publikum kunne bevege seg i og utforske på egenhånd. Der en tradisjonell labyrint har tydelige skillevegger for å forvirre publikum, har ENTER abstrakte former som inviterer publikum til å utforske, forklarer kunstnerne Signe og Åsmund Solberg.

Mange fagfelt involvert

Signe Solberg har arbeidet med massive furustokker, hogget på Finsland, og tykke plater av aluminium. Stokkene danner skulpturens grunnlinjer, mens metallkonstruksjonene danner en dynamisk form. På samme måte har musikken til Åsmund Solberg tatt utgangspunkt i nye lyder og instrumenter han har laget gjennom lydopptak og sampling, utformet for skulpturen. Forskjellige komposisjoner spilles på faste tider på døgnet, slik at man gjerne må oppsøke skulpturen flere ganger. Det er mange ulike fagfelt som er involvert i ENTER. Fra visuell kunst og musikk, via sveising, trearbeid, tungtransport og til koding av styringsenheter og sensorer.

Korona-aktuell

ENTER er også preget av denne vårens overskrifter og har i lys av dette fått en utvidet aktualitet. Man er i en situasjon der samarbeid på tross av avstand blir den nye hverdagen. Og den felles situasjonen vi er i skaper en annen form for samhold og måter å dele opplevelser på.

Søskenparet er oppvokst på Haugsjå i Froland og dette er første gang de samarbeider om et kunstverk i denne skalaen. Selve labyrinten strekker seg ut over 7x10 meter og musikken består av en rekke lydspor med Åsmund Solberg sitt nykomponerte verk.

– Det å velge Finsland som første stopp for ENTER har vært et poeng siden stokkene, som er et element i labyrinten, er hogget der. På Finsland har vi møtt et engasjert lokalmiljø som har ambisjoner for stedet sitt. Det er også interessant å vise at Kristiansand består av mer enn den velkjente kystkulturen, at kommunen har et rikt innland med skogbruk og landbruk for å nevne noe. ENTER skal videre til andre landskapsrom i kommunen, først til kystlandskapet i Søgne og deretter urbane Kvadraturen.”, sier kurator Kristine Wessel i Kulturbyrået Mesén og planrådgiver Christina Rasmussen i Kristiansand kommune.

ENTER kan oppleves for første gang i Kilen i Finsland 8. august klokka 14. I september vil den flyttes til Høllen og gjennom oktober står den i Kristiansand sentrum.

Pressevisning

Pressen er velkommen til å møte kunstnerne under montering av kunstverket i Kilen torsdag 6. august og fredag 7. august. Ring kurator Kristine Wessel for å gjøre avtale: 920 55 513

ENTER:
• Lyd-labyrint-skulptur
• Laget av trestokker fra Finsland og abstrakte aluminiumsformer
• Lydverk bestående av flere lydspor
• Vises først i Kilen på Finsland, deretter i Søgne og til slutt i Kvadraturen i Kristiansand

SNART Kristiansand er initiert av Kristiansand kommune i forbindelse med kommunesammenslåingen. Kulturbyrået Mesén er kurator og kunstfaglig rådgiver. Andre sentrale samarbeidspartnere er Kristiansand kunsthall og NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Her kan du lese mer om kunst-prosjektet:

Om kunstnerne

Signe Solberg (f. 1985) arbeider med skulpturer og installasjoner, og er interessert i hvordan vi lar oss påvirke av abstrakt formspråk - hvordan vi finner mening i det og lager våre egne historier rundt det. Hun leker med former, materialer og kontraster, og kobler blant annet skarpe metaller med myke materialer. Solberg er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og har hatt utstillinger på Sørlandet Kunstmuseum i Kristiansand, Vigeland-museet i Oslo og Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal.

Åsmund Solberg (f. 1991) er gitarist og pedal steel gitarist, og virker innen jazz og norsk folkemusikk. Solberg har en mastergrad fra improvisasjonslinjen ved Högskolan för scen och musik i Gøteborg, og bachelor i utøvende rytmisk musikk fra Universitetet i Agder. Solberg bor for tiden i Oslo der han arbeider som musiker. Han er engasjert i flere prosjekter både som utøver og komponist, og medvirker på en rekke utgivelser.

Fotokreditering artikkelbildet: Kristine Wessel. Fotokreditering på de resterende bildene: Signe Solberg. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse. 

Foto Signe Solberg_begge kunstnerne.JPG

foto_Signe Solberg_motorsag.JPG

Signe Solberg_sittende.JPG