Kulturprisen til Terje Formoe

Visesangeren, skuespilleren og skaperen av et mangfold av historier for barn, Terje Formoe, ble fredag tildelt Kristiansand kommunes kulturpris i Kaptein Sabeltanns verden i dyreparken.

 

Terje Formoe og kulturutvalget i Kristiansand kommune.

Flere medlemmer av kulturutvalget i Kristiansand kommune hadde møtt opp i Sabetanns verden for å hedre en blid og rørt prisvinner. Andreas Landmark, Tore Heidenreich, Bjørn Egeli (leder av utvalget), Jens Anders Ravnaas, Terje Formoe, Tom Løchen og Carl Petter Benestad. Foto: Kristiansand kommune. 

- Dette var veldig overraskende og veldig rørende. Jeg setter enorm pris på dette, og det inspirerer til videre innsats, sa prisvinneren.

- Brennende engasjement

Juryen skriver i sin begrunnense at de vil fremheve Terje Formoes brennende engasjement for barnekultur og musikk generelt, spesielt rettet mot visesang.  

I begrunnelsen heter det videre at Formoe har gjennom sine 70 år opparbeidet seg en imponerende katalog med musikk som i dag er tilgjengelig via diverse strømmetjenester og i fysisk format.  

Spesielt er sangene rundt Kaptein Sabeltann og Juliussangen høyt oppe på strømmetjenesten sine topplister. Med sine produksjoner rettet mot barn og familier har han oppnådd en formidabel suksess både innenlands og utenlands og bidratt til å sette Kristiansand ettertrykkelig på kartet gjennom en årrekke.  

Kulturprisen

Kristiansand kommune oppsto i ny drakt 1. januar 2020 etter sammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand kommuner.  

Den nye kommunen vedtok å videreføre tradisjonene i de avviklede kommunene om å dele ut en pris med formål om å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning.  

Ingen som tidligere har vunnet kulturprisen i en av de tre avviklede kommunene kan vinne prisen som tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats.  

I henhold til vedtatte retningslinjer må mottakeren være hjemmehørende i Kristiansand og tidligere Søgne og Songdalen de siste 10 årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i en av samme steder.  

Prisen består av 50 000 kroner samt en glasskulptur av kunstner Camilla Prytz som høsten 2019 vant en lukket konkurranse for levering av de neste ti års kulturprisverk i den nye kommunen.  

Årets pris

Innen forslagsfristen 1. mars kom det i inn totalt 12 forslag med begrunnelser på 11ulike kandidater.

Juryen har bestått av kulturstyrets leder Bjørn Egeli (Arbeiderpartiet), nestleder Jens Anders Ravnaas (Tverrpolitisk folkeliste) og utvalgsmedlem Amalie Gunnufsen (Høyre).

Juryen kom fram til en enstemmig innstilling som igjen ble enstemmig vedtatt av kulturutvalget 15. april.  

Terje Formoe

Terje Falk Formoe er født i Fredrikstad 6.desember 1949 men har hele sitt voksne liv hatt sitt virke i Kristiansand. Han bor og arbeider i Kristiansand. Formoe er utdannet lærer.

Han begynte artistkarrieren som visesanger, og det første albumet kom i 1975.  Han arbeidet som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark fra 1984 til 1994.

Der framførte han egne, musikalske familieforestillinger hver sommer, blant annet Vår dyreverden og de populære sjørøvershowene med Kaptein Sabeltann fra 1989.  

Lang kultur-CV

Han har utgitt en rekke plater for barn, først og fremst med musikken fra forestillingene om Kaptein Sabeltann, men også Livet er toppen fra 1983 som inneholdt den kjente Juliussangen.  

Formoe har også laget familieforestillinga Kjell Pell Pottitskrell i 1996 og utgitt visealbumet Umaskert i 2003.   Mest kjent er han imidlertid for rollefiguren Kaptein Sabeltann, en skikkelse som har blitt en stor kommersiell suksess.

Arbeidet med Sabeltann gav ham Kardemommestipendiet i 1992, og det resulterte i Spellemannprisen 1994 i kategorien barneplater for albumet Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga.  

Han ble nominert til Spellemannprisen 2014 for albumet Den blå planeten.

Senest i år har Formoe gitt ut en av sine egne nyskrevne viser, noe som peker mot enda en albumutgivelse og viser hans utrettelige produksjon.

Terje Formoe har i tillegg til publikums gunst hatt stor kommersiell suksess som daglig leder og styreleder i Kaptein Sabeltann AS og styremedlem i Piratprodukter AS.

Retningslinjer for Kristiansand kommunes kulturpris

Kontakt for media

Bjørn Egeli
Leder kulturutvalget
958 04 245  

Terje Formoe i Sabeltanns verdenBjørn Egeli og Terje Formoe