Halloween-råd

Halloween og 31. oktober nærmer seg med stormskritt. Her får du noen knask eller knep-råd for hvordan du kan gjennomføre feiringen på en måte som ivaretar smittevernet.

Halloween shutterstock.jpg

Foto: shutterstock.com

31. oktober er en dag mange små og store velger å feire Halloween. På grunn av koronasituasjonen er det viktig at alle følger smittevernrådene slik at feiringen blir trygg for deg, og for de rundt deg.

– Alle som skal ut på knask eller knep oppfordres til å være med personer som de vanligvis omgås. Det er viktig at alle som er med er friske, vasker hendene og ikke deler godteri. Ute er det god plass og enkelt å holde avstand.  Dersom man arrangerer noe hjemme eller offentlig, må man overholde reglene for arrangementer, sier assisterende kommuneoverlege Pricilla Hilton som forholder seg rolig til årets Halloween.

– I Kristiansand har vi god oversikt og kontroll på smittesituasjonen. Det har vært svært lite smitte blant barn og unge og vi er derfor rolige med tanke på Halloween-feiringen, sier Hilton.

Kristiansand kommune oppfordrer også alle til å følge de nasjonale anbefalingene for Halloween som er utarbeidet av Folkehelseinstituttet (FHI). 

Alternativer til knask eller knep

FHI anbefaler å planlegge alternativer for den tradisjonelle knask eller knep-runden i nabolaget. Dette kan være skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer. Ved å redusere antall kontakter reduseres sjansen for smittespredning.

Knask eller knep-råd

FHI har laget en liste med knask eller knep-råd, og så lenge de følgende smittevernrådene følges, anses smitterisikoen som lav:

  • Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
  • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
  • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
  • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
  • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
  • Ikke del godteri.
  • Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.

Kristiansand kommune har samlet disse rådene fra FHI i en informasjonsplakat som kan lagres og printes ut ved behov.