Gir nytt liv til brukte bøker

Kunne du tenke deg å plukke med deg en pent brukt bok helt gratis? Nå har du muligheten til akkurat det neste gang du er i byen.

Kristiansand kommune og Avfall Sør har et felles gjenbruksprosjekt som skal gi nytt liv til brukte bøker. Pilotprosjektet handler om gjenbruk og om bærekraft i praksis. Det går ut på å plassere ut bokhyller med gratis bøker på steder som er lett tilgjengelige for publikum. Foreløpig er det satt ut en bokhylle i kommunens lokaler i Rådhuskvartalet med gratis bøker. På Samsen kan du også få deg en gratis bok.

– Dette prosjektet er meningsfullt på mange måter, forklarer prosjektleder i Kristiansand kommune, Alena Bohackova. – Det setter fokus på gjenbruk, i stedet for bruk-og-kast, samtidig som det gir meningsfulle arbeidsoppgaver til våre kolleger som jobber i arbeidsrettede tjenester.

Beste utebilde.JPG

Fra venstre: Alena Bohackova, prosjektleder i Kristiansand kommune og Katja Maaria Hilkku Winsjansen, avdelingsleder for arbeidsforberedende tjenester (Foto Kristin Wallem Timenes, Kristiansand kommune)


Gratis og bærekraftig

– Det er utrolig hva folk kaster, og bøkene er så godt som nye. Vi har alt fra Harry Potter til norsk navneleksikon, sier Sara Steen Bernes, klimaressursformidler hos Avfall Sør.
– Jeg syntes det er et viktig steg at vi i Kristiansand kommune nå kan tilby innbyggerne gratis bøker, og vi burde finne flere måter å utnytte alt det som folk kaster.»

Bernes understreker at hun håper flest mulig vil stikke innom bokhyllen som står plassert i kommunens lokaler.

Sara Steen Bernes_m.jpg

 Sara Steen Bernes (Foto: Haakon Dueland)

Omstilling

Også avdelingsleder for arbeidsforberedende tjenester, Katja Maaria Hilkku Winsjansen, er fornøyd med ordningen.

– Dette prosjektet gjør at flere av våre kolleger kan få nye oppgaver, sier Winsjansen. – Arbeidet går i praksis ut på å hente bøkene hos Avfall Sør i Sørlandsparken og transportere dem til stedene bokhyllene står, samt holde bokhyllene ryddige og pene.

– Jeg har jobbet i kommunen i 14 år og synes det er fint å gjøre en tjeneste som er nyttig for samfunnet, sier Fabio Ryen i arbeidsforberedende tjenester. – Jeg er selv glad i å lese og har lest en rekke bøker, blant annet i forbindelse med arbeid som guide.

Fabio.jpg

Fabio Ryen (Foto: Kristin Wallem Timenes, Kristiansand kommune)

Kreativ bokhylle

Kunstneren Pelle Brage har laget en kreativ bokhylle utformet som en benk. Bokhyllen er også et eksempel på gjenbruk. Den er laget av materialer som har blitt kastet og som dermed også har fått et nytt liv gjennom dette prosjektet.

Sammen med de involverte fra Avfall Sør og kommunen håper han at den utradisjonelle formen på bokhyllen vil vekke nysgjerrighet.

Avfall er en verdifull ressurs

– I Norge har vi et veldig høyt forbruk og vi produserer derfor veldig mye avfall. Dette får negative konsekvenser for miljø og klima, sier Bohackova. – Viktige miljø- og klimatiltak er derfor å redusere forbruket vårt og å utnytte materielle og menneskelige ressurser bedre enn vi gjør i dag.

Bohackova understreker at et mål for Kristiansand kommune er at det skal bli lettere å ta gode miljøvennlige valg. I tillegg skal det bli lettere å gjenbruke, reparere, leie eller låne ting. Både Kristiansand kommune og Avfall Sør vil fortsette å ha stort fokus på dette fremover.

– Dette prosjektet er et lite eksempel på hvordan vi kan legge til rette for mer gjenbruk og hvordan avfallet kan blir en verdifull ressurs, sier hun.

Prøveprosjekt

– Vi håper jo at flest mulig vil benytte seg av dette tilbudet, understreker prosjektlederne som står bak. På spørsmål om hvorfor de valgte akkurat bøker, svarer de at det var en enkel ting å starte med. Det er lett å sortere, og er en vare som dessverre ellers vil bli kastet.

Her er det altså bare å kjenne sin besøkelsestid! Velkommen til å hente deg en gratis bok i kommunens lokaler.