Europakonferanse om menneskerettighetene

5. mai inviterer Kristiansand kommune til dypdykk og diskusjon på nett om betydningen av menneskerettighetene og demokrati i anledning 70-årsjubileet til Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Konferansen arrangeres i samarbeid med Europarådet, Cultiva, Arkivet freds- og menneskerettssenter og Kilden teater og konserthus på Europadagen 5. mai 2020.

Her kan konferansen oppleves på nytt.

A recorded version of the conference is now available here 

For informasjon in English and information on how to sign up, please click here. 

Internasjonalt fokus

– Kristiansand er en internasjonalt orientert by som ønsker å bidra for menneskerettigheter og demokrati. Derfor samarbeider vi nå med Europarådet om menneskerettighetskonferansen, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

– Demokrati og rettigheter i hverdagen er helt avgjørende for utviklingen av samfunnet. Nye tider gir nye utfordringer som vi også må møte, forteller Kristiansands-ordføreren.

Ordfører_Jan_Oddvar_Skisland_Kristiansand_kommune.jpg

Jan Oddvar Skisland (Foto: Svein Tybakken, Kristiansand kommune)

Ved inngangsporten til Europa

Kristiansand ønsker å videreutvikle tradisjonen sin med internasjonal kontakt og sterke europeiske bånd med stadig påfyll av impulser og erfaringer for byen og regionen. Kommunen har den siste tiden hatt mer kontakt med Europarådet. Årets 70-årsjubileum for Den europeiske menneskerettskonvensjonen er trukket fram som et viktig samarbeidspunkt.

Tydelig stemme

Europarådet ønsker velkommen lokale initiativ og tiltak for å møte utfordringene demokrati og menneskerettigheter har i Europa i dag.

– For oss i Kristiansand kommune er det viktig å være en tydelig nasjonal stemme, ikke minst når det gjelder sentrale demokratiske verdier som menneskerettighetene. I løpet av 2019 erfarte byen vår hvilken effekt hatkriminalitet og polarisering kan få, og dette er en fin anledning til å delta i det europeiske samarbeidet for å motvirke slike trender, understreker Wenche P. Dehli, direktør for samfunn og innovasjon i Kristiansand kommune.

Wenche P Dehli 2_sommerlig bilde.jpg

Wenche P. Dehli (Foto: Svein Tybakken/Marte Krogstad, Kristiansand kommune).

Koronakrisen stopper en fysisk konferanse, men åpner mulighetene til å nå flere. Vi har fått svært spennende innledere til å delta.


Programmet:

Lenke til programmet i sin helhet

Konferansens hovedtaler er presidenten i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg, Linos-Alexandre Sicilianos.
Tidligere generalsekretær i Europarådet og statsminister Thorbjørn Jagland og tidligere statsminister Carl Bildt vil også holde innlegg. Ytringsfrihet tas opp av visepresident i Stortinget, Ingjerd Schou, leder i Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum, og Europarådets spesialrepresentant for ytringsfrihet, Patrick Penninckx i en sesjon som ledes av Adele Matheson Mestad, direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter.

En sesjon om demokrati skal ledes av politisk redaktør Vidar Udjus fra Fædrelandsvennen, med deltakelse fra Folketinget i København og Europarådet, samt dr.med. Birgit Lie fra Sørlandet Sykehus, som var norsk representant i Den europeiske ati-torturkomiteen. Den lokale dimensjonen ivaretas ellers av dir. Audun Myhre, Arkivet freds- og menneskerettssenter og representanter fra Ungdommens bystyre.

Hovedstudio i Kristiansand vil være i Kilden teater- og konserthus som bidrar med kunstneriske innslag. Andre sendesteder vil være Stortingets studio i Oslo, Folketingets studio i København og Europarådets TV-studio i Strasbourg.

Påmelding skjer via denne lenken

Kontaktpersoner for media:

  • Torbjørn Urfjell, direktør kultur og innbyggerdialog 901 81 476
  • Øyvind Lyngen Laderud, internasjonal koordinator og rådgiver 476 48 492