En annerledes 17. mai-fest

Koronaviruset sørger for en annerledes 17. mai i Kristiansand i år. De tradisjonelle folketogene faller ut, men det skal bli fest og tog – både med bil og båt.

17. mai utvalget 2020_foto Marte Krogstad.JPG

Årets 17. mai-komité fotografert før koronarestriksjonene. Foran fra venstre: Kjersti C. Javenes (H), Ingrid W. Gundersen (KrF), Mira S. Thorsen (MdG) og Lene Jakobsen (DEM)

Bak fra venstre: Semir Mujkic (AP), Tor Inge Aurebekk (SV), Tom Kjetil Murberg (SP) og Lisan Gjendem (sekretær i utvalget)

Kortesje med byflagget

– Det blir ingen ansamlinger med folk i år. Det blir ingen barnetog, borgertog, bydelsarrangementer, skolearrangementer, konserter, tapto eller fyrverkeri. Dessverre! Det gjelder for alle norske byer. Men vi skal sørge for at det blir god 17. maistemning i byen vår likevel, sier leder for 17. mai-utvalget I Kristiansand kommune, Mira Svartnes Thorsen (MDG).

17. maiutvalget har jobbet intenst med å komme opp med gode ideer for hvordan årets nasjonaldag kan markeres, og det er spesielt fire punkter lederen vil trekke frem.

1500 Mira 2.jpg

Mira Svartnes Thorsen lover 17. mai-fest på tross av korona-situasjonen. Foto: Privat

– Vi kommer til å invitere til bilkortesje gjennom hele den nye kommunen. Først i kortesjen vil byflagget vaie. Så inviterer vi båtfolket til båtkortesje, nasjonalsangen skal synges samlet på et gitt tidspunkt på dagen, og så avslutter vi det offisielle programmet med festforestilling på nett fra Kilden, forteller Thorsen.

Musikkorpsene blir med

Sammen med de største byene i Norge, har Mira Thorsen og sekretær for 17. maiutvalget, Lisan Gjendem, fredag 17. april hatt møte med kulturminister Abid Raja (V). De nasjonale myndighetene ønsker en god og minneverdig feiring, og det ble bestemt at alle musikkorps nå kan starte opp øvingene. De får også lov til å spille på 17. mai, men med to meters avstand til neste musikant.

– Jeg synes det var flott at det ble gjort tilpasninger for alle byens musikkorps. De er en viktig del av 17. mai-identiteten vår, sier Thorsen.

Ha en digital frokost

Helt til slutt kommer hun med en aldri så liten oppfordring:

– Spis en hyggelig frokost med noen du kjenner. Fysisk, på telefon eller digitalt. Pynt med flagg, både i vinduene, i hagen og på flaggstangen. Og ta del i den aktiviteten som passer for deg.

Informasjon om programmet vil etter hvert bli lagt ut på kommunens hjemmeside. I samarbeid med NRK og Fædrelandsvennen vil dagen bli vist i digitale flater, slik at det er mulig å ta del i feiringen fra egen stue.