Bli med på TV-aksjonen!

Søndag 18. oktober går TV-aksjonen 2020 mot plastsøppel i havet av stabelen. Kristiansands innsamlingsleder Torunn Sandvand og varaordfører Erik Rostoft oppfordrer deg til å bli med.

Digitale bøssebærere

1500 st12102020.jpg

Innsamlingsleder i Kristiansand kommune, Torunn Sandvand, og varaordfører Erik Rostoft oppfordrer deg til å bli med på TV-aksjonen for fjerning av plast i havet. Foto: Svein Tybakken

På grunn av koronasituasjonen arrangeres TV-aksjonen i år uten at bøssebærere går fra dør til dør.  I stedet oppfordres du til å være digital bøssebærer. Mange er i gang for lengst og på Blimed.no finner du informasjonen du trenger for å opprette din egen digitale bøsse.

– Eller så kan du støtte eksisterende digitale bøsser som for eksempel Kristiansands innsamlingskomites bøsse, Ungdommens bystyres eller Vipers-jentenes, sier innsamlingsleder Torunn Sandvand, som er i strålende humør over alt engasjementet i byen når det gjelder både TV-innsamlingen og kampen for miljøet.

Mye engasjement

– Det er så flott å oppleve så mye engasjement. Kristiansand er jo en miljøby og nå under Miljøuka passer det perfekt å rette fokus også mot TV-innsamlingens mål. Alle er opptatt av den katastrofale mengden med plast som finnes i havet. Vi husker alle TV-bildene av hvalen som døde med magesekken full av plast. Nå henger 1000 barnetegninger med plastforsøpling som tema i Kilden. Det viser bare litt av hvor engasjerte barn og unge er, sier Torunn Sandvand.

Hun viser også til TV-aksjonssangen «Hvis vi går hand i hand» der 50 barn og unge fra Knuden, Kristiansand kulturskole synger akkompagnert av KORK. Musikkvideoen er prodsert lokalt av NRK Sørlandet og sangen er skrevet av pensjonert NRK-journalist og produsent, Johan Chr. Sandvand. Melodien er komponert av lærer Guttorm Strande Syrrist ved Knuden. 

150 000 kr fra Kristiansand kommune

Onsdag kunne innsamlingsleder Torunn Sandvand motta en stor symbolsk sjekk pålydende 150 000 kroner fra varaordfører Erik Rostoft på vegne av Kristiansand kommune. Det skjedde under næringslivets lokale telefondugnad for TV-innsamlingen.

TV-aksjonen 150000.jpg

Torunn Sandvand mottar en sjekk på 150 000 kroner til årets TV-aksjon fra Kristiansand kommune ved varaordfører Erik Rostoft. 

– FNs bærekraftmål når det gjelder klima og miljø er også Kristiansand kommunes mål. Vi deler også målsettingen til WWF om null plastsøppel i havet innen 2030. Det skulle bare mangle at ikke Kristiansand skal bidra skikkelig til denne aksjonen. Men det er vel så viktig at våre innbyggere følger opp personlig, så nå må alle gi så det monner i egen eller andres digitale bøsse, oppfordrer varaordføreren.

Åtte millioner tonn plast

Rostoft og Sandvand minner om at verdenshavene henger sammen og TV-aksjonens midler skal gå til store prosjekter i land som Thailand, Indonesia, Filipinene og Vietnam.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal bruken av unødvendig plast reduseres og søppel resirkuleres så det ikke ender opp i naturen.

Kick off

Fredag 16. oktober kl. 09.00-12.00 er det kick off for ryddedugnad og TV-aksjonen i Teateret i Kongens gate. Arrangement er i regi av Miljøuka og du inviteres til spennende møte med kunnskap om hva som skjer med plasten i havet – både globalt og lokalt.  Du får også et innblikk i arbeidet med å lage et fartøy som suger søppel.

TV-aksjonen eies av NRK og er verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode og antall frivillige.