Åpning av Bjørneboe 2020

I 2020 ville forfatteren Jens Bjørneboe vært 100 år. I løpet av året markeres dette med en rekke arrangementer, og fredag 31. januar inviteres innbyggere til åpning av Bjørneboe 2020.

I 2020 er det hundre år siden forfatteren Jens Bjørneboe ble født i Kristiansand. I den forbindelse ønsker både politikere og kulturaktører i byen å hedre forfatteren. Kulturutvalget tildelte 22. januar kr 500 000 til mange kulturaktører for å delta i markeringen gjennom året. Full oversikt over hvem som ble tildelt finner du på Politisk agenda.

Fredag 31. januar er klart for åpning av Bjørneboe 2020. Alle arrangementene er gratis.

Program for dagen

Klokken 11.30 - 1230:  Fredagslunsj på biblioteket
Det er klart for premiere på oppsetningen Jonas. Dramaturg M.H. Hallum og den ferske teatersjefen Valborg Frøysnes møter først Randi Berge Wandrup til samtale om romanen og oppsetningen. 

Klokken 12.30 - 13.00: Minikonsert i foajéen på Biblioteket
Her blir det utdrag av «Ilden i mitt hjerte», sanger med tekster av Jens Bjørneboe. Medvirkende: Hilde Hefte (vokal), Kristin Jæger (fiolin), Reino Ilkama (gitar og bouzouki), Einar Wallen Mjåland (bass), Jo van der Eynden (tekster), Markus Hernes (trommer), Ole-Bjørn Gullbring (trekkspill) og Arild Fredriksen (komponist/vokal/bouzouki).

Klokken 13.00: Offisiell åpning/avduking av Jens Bjørneboes plass ved ordfører Jan Oddvar Skisland. Det blir servering av bløtkake, kaffe og kakao til tilstedeværende og gjester. Etter ordførerens tale blir det musikalsk innslag ved Hilde Hefte.

Jens Bjørneboes plass er lokalisert til del av Gyldenløves gate mellom Kristiansand folkebibliotek, Kristiansand domkirke og den gamle latinskolen. På denne plassen har det blitt nedlagt tre store steiner med sitater fra Jens Bjørneboe.

Klokken 13.30: Sørlandets Kunstmuseum
Sørlandets Kunstmuseum markerer starten av jubileet ved å invitere til foredrag med Oddbjørn Johannessen, som vil gi en kort innføring om en Norges mest betydningsfulle forfattere. Deretter blir det høytlesning fra utdrag av Bjørneboes tekster ved forfatter og poet, Terje Dragseth.

Det blir også servering av "Bjørneboes lastefulle fiskesuppe". 

Klokken 18.00: Kilden teater og konserthus
Velkommen til Kildens foajé kl. 18 for vernisasje/avduking av første Bjørneportrett av Erik Pirolt. Dette er en del av  prosjektet «4 portretter» som skal henges opp på nordveggen av Kilden. Hvert portrett skal henge 3 måneder av gangen.

Direktør for kultur og innbyggerdialog Torbjørn Urfjell kommer for å offentliggjøre det første verket. Etter avdukingen blir det førsnakk med Therese Bjørneboe og med dramatiker M. H. Hallum som forteller om dramatiseringen av Jonas som har premiere samme kveld på Kilden kl. 19.00.

I løpet av året vil det komme en rekke arrangementer og produksjoner i anledning av Bjørneboe-markeringen. Kristiansand kommune har i samarbeid med kulturaktører opprettet en egen Facebook-side om Bjørneboe 2020. Ved å følge siden kan du holde deg oppdatert om hva som skjer i løpet av året.

Kontaktperson

Har du spørsmål om åpningen av Jens Bjørneboe plass, kontakt kulturrådgiver Rune Rokseth, mobil: 908 54 011
e-post: rune.rokseth@kristiansand.kommune.no