Åpner skolene fra 11. mai

Alle landets grunnskoler kan åpnes mandag 11. mai.  De skal være åpnet senest fredag 15. mai.

Det kom fram på regjeringens pressekonferanse 7. mai, der statsministeren og fem statsråder redegjorde for en gradvis gjenåpning av samfunnet. Kunnskapsminister Guri Melby presenterte hva som skjer med landets skoler.

Elevene fra 1. til 4. trinn begynte som kjent på skolen igjen mandag 27. april. Nå åpnes resten av grunnskolen altså i løpet av uka som kommer. Det samme skjer med voksenopplæringen.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har gitt regjeringen råd om at resten av elevene i grunnskolen raskt bør tilbake til skolen. Dette rådet har kunnskapsminister Guri Melby og resten av regjerningen hørt på.

Det er ikke slik at alle skolene må åpnes igjen allerede mandag i neste uke. Regjeringen har nemlig sagt at det vil være mulig å ha lokale tilpasninger for gjenåpning i løpet av neste uke.

Skolene må fortsatt forholde seg til smittevernregler som regulerer avstand mellom elever og størrelse på elevgrupper. Da kan det behøves litt tid på å skaffe seg oversikt over hvordan rom-kabalen på skolene kan gå opp, selv om det trolig blir mye uteundervisning.  

Veldig glad for skoleåpning

- Det er veldig bra at regjeringen nå vil ha alle elevene tilbake på skolen. Det er helt i tråd med det både Kristiansand kommune og de andre storbyene har bedt om. Både elever, foresatte og skoleansatte har godt av at situasjonen nå blir mer lik slik den var før korona-pandemien satte inn. I kveld vil vi i oppvekstledelsen jobbe med innholdet i de oppdaterte veilederne, og gi rektorene innspill om hva de må tenke på. Vi ser allerede nå at størrelse på lokaler, antall lokaler på skolen, bemanning og skoleskyss er noe av det rektorene må vurdere når de planlegger åpning av sine skoler. Vårt mål er at rektorene så fort som mulig kan fortelle elevene og de foresatte hvordan gjenåpningen i neste uke blir. Vi forventer at alle skolene åpnes senest tirsdag, men regner også med at mange skoler åpnes allerede mandag, sier oppvekstdirektør Kristin Eidet Robstad.

Assisterende kommuneoverlege beroliger før gjenåpning.

Veiledere 

Myndighetenes veiledere om smittevern ble presentert 20. april, da det ble kjent at elevene i 1. til 4. trinn skulle tilbake på skolen fra 27. april. De ble oppdatert 7. mai.

I veilederne slås det fast at skolene er viktige for barns læring, omsorg og utvikling, og at det derfor er viktig at elevene kan gå på skolen samtidig som smittevernet ivaretas.

Videre gis det en rekke eksempler på hva som kan gjøres for å forebygge smitte. Eksempler er god håndhygiene, rengjøring og samling i faste grupper. 

Det gis også egne råd for fagene gym, musikk, mat og helse, kunst og håndverk.

Veilederne har også en detaljert gjennomgang av når elever, foreldre eller ansatte ikke skal være på skolen eller SFO.

Det er også en detaljert sjekkliste i veilederne over hva som må være gjort i skoler før elevene kommer tilbake.

Oppdatert veileder for barneskolen

Oppdatert veileder for ungdomsskolen

Informasjon til foreldre

Information to parents in other languages

Film

(Forsidebildet er tatt av Anders Martinsen fotografer)