30 påsketur-alternativer

Midt-Agder friluftsråd og Oddersjaa presenterer 30 påsketur-alternativer i og rundt Kristiansand. Ordfører Jan Oddvar Skisland håper folk benytter tilbudet og sprer seg godt.

Flott tiltak

Se videoen der ordfører Jan Oddvar Skisland og leder for Midt-Agder friluftsråd, Per Svein Holte, forteller hvorfor og hvordan de vil ha spredt tur-folket i påsken. Foto/video: Svein Tybakken

Se tur-forslagene på Midt-Agder friluftsråds hjemmeside

– Korona-situasjonen gjør at det nok blir mange flere i år som har hjemme-påske. Dermed ligger det an til at det blir ekstra folksomt i turløypene. Alle vil ut på tur i påsken og det kan bli veldig trangt i de mest populære friluftsområdene og løypene. Derfor er det et flott tiltak at Midt-Agder friluftsråd og Odersjaa presenterer 30 tur-alternativer vi alle kan spre oss på denne påsken, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

– Det er viktig at ikke alle bruker de mest kjente friluftsområdene. Blir det flott vær og «alle» vil til de samme, kjente friluftsområdene, vil det kunne bli problematisk å holde smittevern-reglene. Benytt derfor gjerne lokale tur-alternativer, så prer vi oss på den måten. Det er flott at mange vil på tur. Det er godt for helsa og hjelper på humøret. Så følg de 30-turforslagene og nyt alle de flotte turløypene og friområdene vi har i Kristiansand og omegn, sier ordføreren, som ønsker alle innbyggere en god tur og god påske.

Nært og utenfor allfarvei

Per Svein Holte.jpg

Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd håper på god oppslutning om spredning av turopplevelsene i Kristiansandsregionen i påsken. Foto/video: Svein Tybakken

Daglig leder i Midt-Agder friluftsråd, Per Svein Holte forteller at de i samarbeid med Oddersjaa har plukket ut 15 nærturer spredt på de forskjellige bydelene i Kristiansand og 15 «utenfor allfarvei».

– Sistenevnte er fordi vi er et friluftsråd for hele ni kommuner. Det skal være litt for alle og enhver å velge i. Vi håper folk blir fornøyd med utvalget og benytter det, sier Holte.

– Bruker du kart, finner du lett flere ulike innganger til de mer kjente turområdene også. Så her er mange muligheter. Ut på tur er typisk norsk. Jeg tror at dette folkehelsefenomenet vil få en enda sterkere posisjon når vi etter hvert er ferdig med korona-viruset, sier Holte, som også skilter med fotokonkurranse.

Vinn fine premier

– Ta gode bilder fra fem av de 30 turene vi presenterer og send de til e-postadressen du finner på Midt-Agder friluftråds hjemmeside eller i Fædrelandsvennen. Bildene blir bedømt av en jury og fem av deltakerne blir premiert med hver sin tursekk med flott innhold for friluftsliv. I tillegg blir 30 innsendere plukket ut til å vinne en av turbøkene våre – «Utenfor allfarvei» eller «32 nærturer i Kristiansand». Men husk at dette er bare ekstrabonus i forhold til turopplevelsene, sier daglig leder i Midt-Agder friluftsråd, Per Svein Holte.

Tur-orientering

Oddersjaa.jpg

Jo Vegard Aardal er leder i orienteringsgruppa i Oddersjaa.

Turorientering er tur med litt ekstra spenning og mening. Nå mobiliserer o-klubber for å utvide også dette tilbudet til påske. Det skriver Oddersjaa på klubbens hjemmesider.

– Vi i Oddersjaa har den siste tiden klargjort for turorientering i Bymarka i Kristiansand og på Odderøya. 20 poster er lagt ut og vi har trykket nye kart der postene er tegnet inn, forteller leder i orienteringsgruppa i Oddersjaa, Jo Vegar Aardal, som også har lagt til rette for smittefri orientering.

– Vanligvis henger det en klippetang på postene som brukes til å klippe på kontrollkortet. Men på grunn av smittefaren skal ikke disse benyttes i år. På postplatene, som henger godt synlig på trær, er det skrevet opp en kode som deltakerne i stedet skriver inn på kontrollkortet. Konvolutter med kartene kan fås hos Intersport i Skippergaten, Sport 1 i Vågsbygd Senter og Circle K i Elvegata, opplyser Aardal. Han oppfordrer også folk til å holde avstand når de kommer til poster der det kanskje er folk fra før av.

Klubbene Kristiansand Orienteringsklubbb, OK Sør, Torridal IL og Søgne og Songdalen O-klubb har alle tilbud om turorientering.