1300 elever markerer holocaustdagen

Alle elevene på 9. trinn i Kristiansand deltar på ulike arrangement under markeringen av den internasjonale holocaustdagen. Markeringen skjer 27., 28. og 29. januar.

Det er 13. året på rad holocaustdagen markeres for elever i Kristiansand. ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Vest-Agder Røde Kors, FN-sambandet Sør-vest og Kristiansand kommune samarbeider om arrangementet.

I 2005 bestemte FN at 27. januar skulle være en internasjonal minnedag for holocaust. Den internasjonale holocaustdagen markeres hvert år den 27. januar til minne om at konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau i Polen ble befridd av sovjetiske styrker på denne datoen i 1945.

Regjeringen i Norge har bestemt at dagen skal markeres offentlig og i landets skoler. Markeringen av holocaustdagen skal være et ledd i skolens holdningsskapende arbeid mot rasisme og diskriminering.

– Det at Kristiansand kommune også innbefatter gamle Søgne og Songdalen kommuner gjør at det er et rekordstort antall elever i år. Nærmere 1300 elever fra 9. trinn gjør dette til Nordens største markering av sitt slag. Det er selvsagt veldig gledelig for oss, og vi ønsker nye deltakende skoler spesielt velkommen til årets markering, sier Eystein Ellingsen. Han jobber som formidler ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og prosjektleder for markeringen.

Samtlige elever på 9. trinn i den nye kommunen vil få det samme opplegget, enten mandag 27. januar, tirsdag 28. januar eller onsdag 29. januar.

Ord betyr noe!

– I år er temaet Ord betyr noe! Vi tenker at det er brennaktuelt for tiden. Ordenes betydning – på godt og vondt – finner vi igjen på så mange plan i samfunnet; mellom ungdommer på sosiale medier, voksne som ofte er dårlige forbilder på dette området, i valgkamper eller i internasjonale konflikter eller i forbindelse med holocaust og andre folkemord den dag i dag. Hvordan vi snakker om og til hverandre er av stor betydning, og på denne dagen gir vi et bidrag til å sette fokus på akkurat dette, sier Ellingsen.

Alle dagene er det felles samling i Fønix kino. Hovedinnlegget holdes av den jødiske forfatteren, filmskaperen og samfunnsdebattanten Monica Csango.  I tillegg vises dokumentarfilmen Auschwitz av Steven Spielberg, det blir musikalsk innslag av Kristiansand-rapperen Imari, videohilsen fra Edith Notowicz, som overlevde Auschwitz, møte med Utøya-overlevende Mahammed Saleh og framføring av «Moritz Rabinowitz». Det er Jan Fjeldal som framfører denne monologen om Rabinowitz, som hadde butikk i Rådhusgata under krigen.

Tre temaer

publikum.jpg

Rekordmange elever blir med på årets markering av den internasjonale holocaustdagen. Markeringen skjer 27., 28. og 29. januar.  (Arkivfoto: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter)

I løpet av dagen skal elevene i tillegg innom tre stasjoner på ulike steder. Temaene ved stasjonene er folkemord, identitet og hatprat. Ansvarlige er henholdsvis FN-sambandet Sør-vest, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Det europeiske Wergelandsenteret.

Stasjonen om identitet er i Aladdin blå, de andre er i to saler i Fønix.

Stabsleder Svein Tore Kvernes hos oppvekstdirektøren mener arrangementet er viktig og nødvendig. Derfor deltar alle elevene på 9. trinn.

– Temaene som tas opp er knyttet til viktige mål i læreplanen og store utfordringer ungdom møter i samfunnet. Innholdet formidles på en inspirerende og annerledes måte enn skolen selv kan gjøre. Elevene gir selv uttrykk for at holocaustdagen i Kristiansand har lykkes med å formidle holdninger mot diskriminering og rasisme, sier Svein Tore Kvernes.

For media

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen deltar under åpningen av arrangementet 27. januar. Samlingen begynner i sal 1 på Fønix kino klokka 09.30.

Kontaktpersoner: Eystein Ellingsen: 915 22 134
Svein Tore Kvernes: 915 72 399