- Unngå karantene i jula!

Smittesporerne på koronasenteret Kløvertun ber folk være ekstra oppmerksomme på smittevernet nå som jula nærmer seg.

- Karantenereglene er ikke endret, og det er aldri hyggelig å si til noen at de må i karantene. Men det er ekstra leit nå i jula, sier smittesporerne ved koronasenteret Kløvertun, Jannike Arnesen og Martine Johansen.

Personer som kommer i karantene, er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet. Dette kan enten være som nærkontakt til en person med covid-19, eller fordi du har reist i et land eller en region med mye smitte. 

- Tenk deg om

- Tenk om det virkelig er nødvendig med et venninnetreff før jul, for eksempel. Vi oppfordrer folk til å være ekstra nøye med å redusere antallet nærkontakter til så få personer de kan. Jo færre nærkontakter man har, jo mindre er risikoen for at man blir tatt ut i karantene, sier Johansen og Arnesen.

En hovedregel for nærkontakt, er om du har vært nærmere en person enn to meter i mer enn 15 minutter. Les mer om nærkontakt her.

- Det vil alltid være vurderinger som gjelder for eksempel kollektivtransport, eller hvis man er ute i friluft og lignende, sier sykepleier Jofrid Jåtun Hansson.

- Godt smittevern 

Jofrid Jåtun Hansson understreker at dette gjelder for å ha godt smittevern:

  • Hold avstand
  • Vask eller sprit hendene
  • Hold deg hjemme når du er syk

Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik sier han er imponert over hvor godt innbyggerne i Kristiansand har håndtert de langvarige utfordringene.

-  Folk har vært flinke til å etterleve gode råd, og det er flott at folk kommer for å teste seg. De må fortsette å teste seg når de har symptomer, og vi har god kapasitet. De skal ikke være redde for å belaste helsevesenet med testing, sier Styrk Fjærtoft Vik.  

Regjeringen.no har god informasjon og spørsmål og svar om karantene.  

Kontakt for media

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
91 35 36 90