Gå til hovedinnhold

1100 elever på holocaustdag-markering

Alle elevene på 9. trinn i Kristiansand deltar på ulike arrangement under markeringen av den internasjonale holocaustdagen. Markeringen skjer 28. og 29. januar.

Konsertrasjonsleir

Louise Kahn fortalte sin familiehistorie for et lydhørt publikum under markeringen av holocaustdagen på Fønix kino i fjor. Hun blir med også under årets markering. (Foto: Mirjam Kristensen)

Det er 12. året på rad holocaustdagen markeres i Kristiansand. Det er ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Vest-Agder Røde Kors, FN-sambandet Sør og Kristiansand kommune som samarbeider om arrangementet for elevene.

I 2005 bestemte FN at 27. januar datoen skulle være en internasjonal minnedag for holocaust. Den internasjonale holocaustdagen markeres hvert år den 27. januar til minne om at konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau i Polen ble befridd av sovjetiske styrker på denne datoen i 1945.

Regjeringen i Norge har bestemt at dagen skal markeres offentlig og i landets skoler. Markeringen av holocaustdagen skal være et ledd i skolens holdningsskapende arbeid mot rasisme og diskriminering.

Siden 27. januar faller på en søndag i år, legges markeringen til mandag 28. og tirsdag 29. januar. Om lag 550 elever på 9. trinn deltar hver av dagene på heldagsarrangementet på Fønix kino, Aladdin og utenfor Rådhusgata 6.

Begge dager er det felles åpning i Fønix kino. Der blir det kunstneriske innslag, blant annet av den jødiske musikeren og foredragsholderen Louise Kahn. Hun har røtter i Norge, men bor i Tel Aviv. Det blir også sanginnslag av musikeren Pål Rake, og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter står for en seremoniell minnemarkering.

Statsråden deltar

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. (Foto: Marte Garmann)Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner deltar under åpningen av arrangementet i Fønix kino på mandag. Her vil statsråden holde en kort appell. Han skal også møte elever og diskutere viktigheten av holocaustdagen med dem. Etter dette får statsråden omvisning på ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, før han besøker Karuss skole.

Karuss skole ble i 2011 tildelt Benjaminprisen for systematisk og målrettet arbeid for å fremme toleranse og inkludering av alle på skolen.

 

Benjaminprisen

Tre temaer

I løpet av dagen skal elevene i tillegg innom tre stasjoner på ulike steder. Temaene ved stasjonene er folkemord, integrering og jødene på Agder. Ansvarlige er henholdsvis FN-sambandet Sør, Vest-Agder Røde Kors og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.

Stasjonen om folkemord er i Fønix, mens stasjonen om integrering er lagt til Aladdin blå.

Temaet om jødene på Agder belyses utenfor Rådhusgata 6. Grunnen er at det i sin tid lå en klesbutikk her, eid av jøden Moritz Rabinowitz. Han var kjent skikkelse i bybildet, og det sies på folkemunne at «alle har en kleshenger fra Rabinowitz i klesskapet».

Utenfor Rådhusgata 6 blir det framført en monolog hvor Moritz Rabinowitz, traktert av skuespiller Jan Fjeldal, forteller sin historie.

– Vi må ikke gi oss

Eystein Ellingsen jobber som formidler ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, og er prosjektleder for markeringen.

– Så lenge det finnes diskriminering i vårt samfunn og vårt nærmiljø, så lenge rasismen fremdeles florerer og jøde er et skjellsord, så lenge nynazister marsjerer gjennom Markens en julidag og tror på en ideologi som skulle vært avskaffet for 80 år siden, er denne dagen kanskje den viktigste skolen kan tilby sine elever. Men en slik dag alene er ikke nok. Skolene, samfunnet, alle må jobbe systematisk for at ikke antidemokratiske krefter skal få rotfeste i oss. Og vi må ikke gi oss. Dette er en kamp vi ikke har råd til å tape, sier Eystein Ellingsen.

Assisterende oppvekstdirektør Svein Tore Kvernes mener arrangementet er så viktig at alle elevene på 9. trinn må delta.

– Temaene som tas opp er knyttet til viktige mål i læreplanen og innholdet formidles på en inspirerende og annerledes måte enn skolen selv kan gjøre. Elevene gir selv uttrykk for at holocaustdagen i Kristiansand har lykkes med å formidle holdninger mot diskriminering og rasisme, sier Svein Tore Kvernes.

For media

Åpningssamlingen begynner i sal 1 på Fønix kino klokka 09.30.

Kontaktpersoner: Eystein Ellingsen: 915 22 134
Svein Tore Kvernes: 915 72 399

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 24.01.2019 09:49
Sist endret: 24.01.2019 10:49

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?